СЕДЕМ НЕподозирани причини за появата на ЗАПЕК!

СЕДЕМ НЕподозирани причини за появата на ЗАПЕК!

6 февруари 2019

Всички знаем какво означава запек или по-научното му название констипация, затова в днешната статия няма да се спираме по същество на това неприятно състояние.

Някои от нас са с хроничен такъв проблем, а други са в това състояние само понякога. В днешно време заради пониженото качество на живот все повече хора развиват сериозни болестни състояния, подценявайки „притежанието“ на запек и не лекуването му.

Освен широко познатите причини за появата на запек, съществуват и други, не толкова популярни виновници за констипацията. В тази статия ще Ви запознаем именно с тях.

 

 СЕДЕМ НЕподозирани причини за появата на ЗАПЕК!

 

1. Хипотиреоидизъм - понижена функция на щитовидната жлеза - забавя метаболитните процеси на организма, което прави възможно развитието на симптом като констипацията. 

Не всеки със слабо активна щитовидна жлеза има запек, нито пък всички случаи на запек могат да се дължат на тази причина, поясняват експерти.  


Трябва да се има предвид, че при липса на лечение, симптомите на хипотиреоидизма стават тежки. Състоянието води до уголемяването на жлезата.

 

2. Обезболяващи медикаменти
- Някои от лекарствата за успокояване на болка също могат да предизвикат запек.

Изследвания показват, че по-висок риск от запек има при хора, които често използват обезболяващи средства като аспирин и ибупрофен.

Антиацидите - лекарства против киселини, също могат да предизвикат констипация, особено тези, съдържащи калций или алуминий. В такива случаи, препоръчителна е смяната на медикамента. 

 

3. Шоколад
Има доказателства, че шоколадът може да причини констипация.

Проучване от 2005 г. сочи, че хората с хроничен запек или синдром на дразнимото черво е по-вероятно да страдат от запек, ако консумират шоколад, както и банани и черен чай.

 

4. Витамини
Витамините като цяло не могат да доведат до запек, но някои компоненти като калций и желязо е възможно да създадат подобен проблем.

 

5. Депресия
Антидепресантите, които са предназначени за лечение на депресия, могат да предизвикат запек.
Депресията предизвиква забавяне на нормалните процеси на организма, което може да се отрази на червата.

 

6. Кръвно налягане
Запекът може да се появи като страничен ефект от някои лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане, като калциеви антагонисти и диуретици.

Антихистамините, използвани за лечение на алергични симптоми, също може да предизвикат констипация.

 

7. Раждане
Констипацията е чест проблем по време на бременност и в дните след раждането. Запекът може да се дължи на лениви коремни мускули или прилагане на обезболяване по време на раждането. 

 

 

Освен широко известните съвети за справяне с проблема като – спорт, ограничаване на тестени храни, алкохол и цигари, прием на повече плодове и зеленчуци, ще Ви запознаем и с друг подход.

Оказва се, че позата на тялото по време на дефекация е от изключителна важност.

Естествената позиция на тялото при изхождане е клекналата - с колене, притиснати в стомаха. Не случайно там където тоалетните са все още от „старите клекала“ (в много от българските села, а и в много източни държави като Япония), случаи на рак и други болести на дебелото черво почти не съществуват. Докато в големия град статистиката е плашещо висока. Осъзнаваме, че не можем да върнем старите клекала в домовете си затова Ви предлагаме много лесна и функционална алтернатива – тоалетно столче Squatty Potty!

То ще Ви осигури комфорта на седенето, но и ще повдигне краката Ви, така че да заемете клекнала поза и да си осигурите естествената извивка за пълно изпразване на червата.

• Squatty Potty е одобрено и пропоръчано от известни личности като Jimmy Kimmel и има повече от 4000 Amazon ревюта. • Проучването разкрива, че тоалетното столче Squatty Potty Ви помага да ходите по бързо и лесно до тоалетна. • Лекарите казват, че помага при запек.

прочети още

Изследване как клякането елиминира запека

прочети още

Превенция и лечение на хемороидите

прочети още

Проблеми с тазовото дъно

прочети още

Научете се как да ходите до тоалетната като професионалисти

прочети още

5 Проблема, свързани със седенето на тоалетната

прочети още

Превенция и лечение на запека

прочети още