Превенция и лечение на запека

Превенция и лечение на запека

1 септември 2017

Превенция и лечение на запека 

 

Всички знаем, колко е важно да имаме добре балансиран хранителен режим. Това означава прием на храни и напитки от всички хранителни групи, умело съчетани и без превишаване на количествата. Спазването на такъв режим налага избягване на определени храни, умерен прием на други и наблягане на трети. Нещо, към което повечето от нас се стремят през ежедневието си, но дори и за най-съобразителните това може да бъде изключително трудна цел за постигане. Наблягайки на суровите зърнени храни сутрин и добавянето на ябълка тук и там, може да ни кара да се чувстваме по-добре, но в действителност е далеч от препоръчвания дневен прием на фибри. Всъщност тази превъзходна закуска, която е толкова популярна, съдържа само 1/5 от количеството фибри, което ни е необходимо всеки ден. И когато става въпрос за добре балансиран режим, не само храната трябва да вземем предвид.

 

Знаете ли, че трябва да пием между 1,6 и 2 литра вода на ден? Това би могло да означава да отделите много повече време в тоалетната, вместо да отмятате всички важни задачи от списъка си, които трябва да свършите!

 

Да живееш динамичен начин на живот може да затрудни контрола над това, което ядем и пием. Прекалено често става въпрос за това, което е най-удобно, а не най-здравословно. Наистина, кой има време да изчисли количеството хранителни вещества, приети през целия ден? Въпреки това, фактът, че не живеем според горепосочените препоръки, може да причини проблеми в червата и в много случаи да доведе до запек.

 

 Какво представлява запека? 

  • Състояние, при което има затруднено изпразване на червата, обикновено свързано с втвърдени фекалии
  • Усещане за непълна дефекация
  • Редки изхождания (обикновено три пъти или по-малко на седмица)

 

След като знаем какво го причинява, нека сега разгледаме какво точно представлява запека. Запекът означава трудни или редки движения на червата. Засяга хора от всички възрасти и в много случаи води до невъзможност за пълното изпразване на червата. Това може да доведе до натрупване на фекалии, което само по себе си може да доведе до допълнителни усложнения. Колкото по-дълго отпадъците престояват в дебелото черво, толкова повече вода се извлича от тях, оставяйки ги сухи и твърди, което прави изхвърлянето още по-трудно. По статистика всеки четвърти у нас страда от запек и от съпътстващите го проблеми. 

 

Имам ли запек?

 

'Редовно' - това е странен начин да опишем движенията на червата, нали? Е, когато става въпрос за тоалетните ни навици, "редовно" е термин, който е отговорен за много погрешни тълкувания. За много хора това не означава непременно често, а само на рутинни интервали. За някои това може да бъде веднъж на ден, а за други това може да означава два пъти седмично. Тези, които ходят до тоалетна само два пъти седмично, могат да предположат, че са "редовни", защото е нормално за тях да бъде така. За съжаление истината е, че това по никакъв начин не е нормално и най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени, е игнорирането на сигналите.

 

Хронично страдащите от запек хора са не само по-предразположени към голям риск от развитие на усложнения като хемороиди, анални фисури и дивертикули, но също така са по-склонни да станат жертва на още по-сериозни заболявания, дължащи се на натрупването на фекалии в дебелото черво. Много е важно да обръщаме внимание на ранните предупредителни сигнали и да предприемем нещо по въпроса, докато можем.

 

Основни признаци на запека

  • Не ходите до тоалетна всеки ден
  • Прекарвате много време на тоалетната
  • Налага се да се напъвате много
  • Постоянно се чувствате подути или пълни

 

Constipation Headache

 

 

Заболявания свързани с констипацията

 

На всички ни се е случвало по едно или друго време да се борим с това общо чувство за подуване, дискомфорт и тревожност, все симптоми, съпътстващи запека. Това се превръща във все по-голям проблем и ако сте имали късмета да го избегнете досега, то вероятно ще ви засегне на някакъв по-късен етап от живота. За някои запека ще бъде много по-изтощително преживяване от други, но колкото и затруднена да е констипацията, опасенията за здравето не свършват до тук.

 

Като страдащи от запек, вие сте предразположени към всички основни чревни заболявания, включително увеличени хемороиди и рак на дебелото черво. Освен това, колкото по-дълго отпадъците престояват в дебелото черво, толкова повече токсини се отделят, което може да доведе до връщането им в кръвта. Това ще повлияе не само на цялостното ви здраве, но и ще доведе до пълна липса на енергия. Големите тежки изпражнения могат да увеличат и разтеглят дебелото черво, дразнейки по този начин аналния канал. Също така поради тяхното продължително престояване, могат да останат залепени към стените на дебелото черво, което води до сериозни дългосрочни увреждания. 

 

И така, как да компенсираме недостига на достатъчно фибри и вода в нашата диета? Със Squatty Potty, разбира се! Дебелото черво има естествена извивка (аноректален ъгъл), от където се съединява към ректума. Клякането отпуска мускулите, които държат това огънато място, което всъщност прави много по-лесно изхвърлянето на фекалиите. Този по-широк ъгъл също така гарантира, че червата могат да бъдат напълно изпразнени, без да е необходимо силно напрягане. Поради това клякането не само предотвратява появата на запек, но и помага за облекчаване на симптомите на страдащите от него. Дори когато изпражненията са сухи и твърди, те са много по-лесни за отстраняване в клекнала позиция, защото гравитацията ще си свърши работата.

 

  Така че, не е ли време да задвижим нещата? 

  

Как Squatty Potty облекчава запека?

 

Нуждаете се от един последен напън, за да получите вашето.

 

Ето 4 начина, как клякането ще помогне за облекчаване и предотвратяване на запека:

 

-> Squatty potty създава поза, която позволява гравитацията да свърши тежката работа! Теглото на торса се пресира към бедрата, притискайки по този начин естествено дебелото черво, като лекото натискане от диафрагмата помага на гравитацията да свърши работата.

 

-> Отпуска мускула на дебелото черво, изправя аноректалния ъгъл и помага на червата да се изпразнят напълно.

 

-> Наистина ви повдига! Клякането повдига сигмоида на дебелото черво, отключвайки ъгъла на входа на ректума. Това отнема част от натиска на пуборекталният мускул, като по този начин се предпазва от разпуснатост.

 

-> Дебелото черво има вентил (илеоцелевият клапан) и изпускателен клапан (пуборекталният мускул). Чрез клякане входният вентил се затваря и едновременно с това се отваря изпускателния клапан. Това гарантира, че тънките черва остават чисти, като същевременно позволяват отпадъците да преминават през ректума с лекота. Седенето не постига същия резултат, което прави елиминирането трудно и позволява отпадъците да преминат през тънките черва, което е предпоставка за потенциални заболявания.

 

Squatty Potty for constipation relief

 

Без лекарства, без лекари, без притеснения.

 

Смята се, че ежегодно в България се харчат огромни суми за лаксативи и други медикаменти против констипация.

 

Защо не опитате нещо естествено, което е доказано, че работи?

В12 е единственият витамин, съдържащ следови елемент – кобалт, от който идва и научното му название: кобаламин. Тъй като В12 се произвежда в храносмилателната система на животните, той е единственият витамин, който не можете да си доставите от растенията и слънцето. Растенията нямат нужда от В12, затова нито го произвеждат, нито го съхраняват.

прочети още

Напоследък все по-често става дума за различните суперхрани, представени по най-различни начини. Тенденцията обаче е да се обръща повече внимание на тези, произведени извън България, с комерсиална цел и насочва вниманието ни към продукти, които не само че са в пъти по-скъпи, но със сигурност не са по-пълноценни от това, което ни предлага българската земя.

прочети още

Всички знаем широко известните причини за проблеми с черния дроб като алкохол, силни лекарства и много мазни тежки храни, но знаем ли, че причина може да бъде и запекът? Когато запекът е хроничен, всички токсини от не изхвърлената преработена храна отиват в черния дроб. И остават там… дори след като настъпи дефекация. Биха могли да се изчистят само с пречистване на черния дроб и/или пречистване на дебелото черво. Но днес ще се спрем на симптомите, с които тялото Ви показва, че черният дроб е пълен с токсини:

прочети още

Пчелният прашец се прави от пчелите и в същото време е храна за младите пчели. Считан е за една от най-питателните храни, тъй като съдържа почти всички хранителни вещества, необходими за човешкия организъм. Прашецът, събиран от пчелите, е богат на протеини (приблизително 40% протеини), аминокиселини, витамини, включително витамин В комплекс и фолиева киселина.  

прочети още

И в тази статия продължаваме да Ви разказваме за въздействието на захарта върху организма ни.

прочети още

Всички ние обичаме да похапваме сладко, но даваме ли си сметка за вредите, които нанася то върху организма ни? Знаем, че е вредно, но едва ли знаем какви точно последствия носи със себе си системната консумация на бяла рафинирана захар в големи количества. Затова в тази статия ще се спрем именно на тях.

прочети още

Най-предпочитаният летен плод безспорно е динята, но знаем ли освен вкусна и колко полезна е тя? В тази статия ще Ви разкажем за изключителните ползи на динята.

прочети още

В червата ви живее микробна общност. Нарича се чревна флора или чревни бактерии. Значението й често се пренебрегва. Въпреки това тя играя съществена роля в храносмилателния процес, както и за имунната система. При здрав индивид тази група от бактерии спомага за регулирането на храносмилателните pH нива. В същото време тя създава защитна бариера срещу инфекциозните агенти, които могат да причинят заболяване.

прочети още

Както ВИ обещахме в предишната статия, в тази ще се спрем на различните варианти на периодично гладуване, както и за кои хора то не е подходящо. Разновидности на периодичното гладуване: 1.Гладуване 1 до 3 пъти на седмица 2.Ежедневни гладувания 3.Смесени методики

прочети още

Оказва се, че гладуването носи редица ползи за здравето, към които повечето хора се стремят – от подобрено състояние на сърдечно-съдовата система и понижен риск от рак до възстановяване на гените и дълголетие.

прочети още

Веганската диета обикновено съдържа плодове, зеленчуци, пълноценни зърна, ядки и семена - всички от които са с високо съдържание на витамини, минерали, фибри и полезни растителни съединения. В сравнение с другите диети, препоръчани от здравните власти като American Heart Association, веганските изглежда са до 2.4 пъти по-ефективни за понижаване на нивото на кръвната захар при диабетици.

прочети още

За разлика от огромното мнозинство медицински билки, сената – малко храстовидно растение, произхождащо от Северна Африка, има едно единствено показание – запек. За сметка на това, обаче, тя е изключително ефективна, поради което се предлага масово в насипен вид или под формата на огромен брой лекарствени продукти или хранителни добавки. За познавачите на билки, тя е средството на избор при констипация.

прочети още

Хомеопатията разполага с широк набор ефективни средства за лечение на запек, подходящи за всички възрастови групи. Те са естествени и без риск от нежелани странични ефекти за разлика от лаксативите. Сравнете характеристиките на тези хомеопатични медикаменти и ако откриете съвпадение със своите оплаквания, можете да използвате за подобряване на състоянието си терапия със съответната дозировка в ниски потенции – D6, D10, D12.

прочети още

Упражненията, освен че тонизират коремните мускули, нежно масажират храносмилателния тракт и вътрешните органи, като това действа изключително благотворно на перисталтиката на червата. Така се подпомага работата на цялата храносмилателната система и се подобрява нейната функция.

прочети още

Съвременното ежедневие ни лишава от един жизненоважен витамин – витамин D, който още наричаме “слънчевия витамин”. В днешни дни всеки един от нас прекарва все повече от времето си вътре, вместо на слънчева светлина. Дори и в почивните дни, повечето от нас избират да прекарат почивката пред телевизора или компютъра, което естествено води до дефицит на витамин D в нашия организъм.

прочети още

Запек, диария, подуване на корема и болки издават така наречения синдром на раздразнено дебело черво. Той създава проблеми на деца и на подрастващи. А в основата на това лечимо страдание често е дефицитът на витамин D, сочи ново проучване. 

прочети още

Болшинството паразити се намират в дебелото черво. Според Кралската медицинска академия на Великобритания „95% от болестите и неразположенията са свързани пряко или косвено със замърсено дебело черво“.

прочети още

Ленивите черва /запек/ е едно от най-разпространените заболявания, от което страдат 90 процента от населението на земята. Можем да ви обясним какво трябва да се разбира под термина лениви черва, като ви запознаем с признаците на естествената, нормална функция на червата. При правилно хранене с натурална храна и при нейното пълноценно усвояване здравият организъм изхвърля нейните отпадъци през червата след 1-2 часа. Колкото пъти се храним, толкова пъти е нужно да изпразваме червата си. Отделената маса трябва да бъде еднородна, без особен мирис и не бива да зацапва. Знаейки това, кой от нас може да се похвали, че червата му функционират нормално?

прочети още

Сигурни симптоми за недостиг на ензими:  Ензимите от храната се разрушават лесно в процеса на готвене. Симптомите при дефицит на ензими са свързани с натрупването на килограми или храносмилателни проблеми като газове, подуване и гадене. Всичко това може бързо да бъде преустановено чрез прием на ензими – посредством храната и хранителните добавки.

прочети още

Доказано е, че редица състояния, като недостиг на енергия, запек, преждевременно стареене, проблеми с паметта, депресия, тревожни разстройства и др., могат да бъдат следствие на ензимна недостатъчност. В случаите, в които поради недостиг на ензими приетите белтъчини, въглехидрати и мазнини не могат да бъдат усвоени, се стига до редица неразположения.

прочети още

Всеизвестно е, че зеленчуците са много полезни и задължително трябва да присъстват в менюто ни. Но знаем ли кой зеленчук за какво е полезен и че всъщност едни са много по-богати на витамини и минерали, от други? В тази статия ще се спрем на първенците от зеленчуковия свят, които доставят най-много полезни вещества на човешкия организъм.

прочети още

Дебелото черво е канализационната система на тялото. Подобно на всички здрави и правилно функциониращи системи, то трябва да бъде почиствано и поддържано, за да функционира правилно. Когато ядем силно преработени, рафинирани или известни като „фалшиви“ храни, нашите черва се натоварват с нездравословните отломки от тези храни.

прочети още

Поемаме всякакви химикали, хормони, токсини и прочее отрови с храната, водата, въздуха, боледуваме, поемаме всякакви хапчета, антибиотици, “чудодейни лекове”… които се натрупват в тялото ни във вид на шлаки, налепи по стените на вътрешните органи, тежки метали, гной, слуз и т.н. А за тяхното извеждане от организма не правим нищо…….

прочети още

Какво стои зад „модерната“ дума ДЕТОКС? Детоксикация/детокс е медицинска процедура за премахване на токсични субстанции от организма, функция,която обикновено се изпълнява от черния дроб и бъбреците. Това, което в алтернативната медицина и хомеопатията е познато като детокс, няма ясна дефиниция в науката.

прочети още

Мечтаете за идеална фигура, но каквото и да правите усилията ви се провалят всеки път?Ако стрелката на кантара не помръдва, има голяма вероятност да допускате една от следните грешки:

прочети още

След една определена възраст на всички ни се иска да изглеждаме по-млади. А и в днешно време стереотипа да си млад и красив ни се натрапва отвсякъде. „Инструментите“ на вечната младост - козметика за бръчки, пластични операции и различни процедури агресивно се рекламират, обещавайки мигновено подмладяване. От друга страна перфектните снимки в социалните мрежи ни карат да се замислим – само по нас ли времето оставя своите следи?

прочети още

Всички знаем какво означава запек или по-научното му название констипация, затова в днешната статия няма да се спираме по същество на това неприятно състояние. Някои от нас са с хроничен такъв проблем, а други са в това състояние само понякога. В днешно време заради пониженото качество на живот все повече хора развиват сериозни болестни състояния, подценявайки „притежанието“ на запек и не лекуването му.

прочети още

• Squatty Potty е одобрено и пропоръчано от известни личности като Jimmy Kimmel и има повече от 4000 Amazon ревюта. • Проучването разкрива, че тоалетното столче Squatty Potty Ви помага да ходите по бързо и лесно до тоалетна. • Лекарите казват, че помага при запек.

прочети още

Изследване как клякането елиминира запека

прочети още

Превенция и лечение на хемороидите

прочети още

Проблеми с тазовото дъно

прочети още

Научете се как да ходите до тоалетната като професионалисти

прочети още

5 Проблема, свързани със седенето на тоалетната

прочети още