Причини за високо кръвно и съвети как да го нормализираме

Причини за високо кръвно и съвети как да го нормализираме

5 май 2020

Виското кръвно налягане може да се появи без реална причина или като последствие от друг здравословен проблем.

 

В повечето случаи причината не е много ясна, но има определени рискови фактори, които увеличават шанса за развитие на хипертония:

 • Възрастта – с напредване на възрастта нараства и риска от хронично завишено кръвно налягане. За хора над 40 г. възраст е препоръчително да си правят тест поне веднъж на 4-5 години.

 

 • Наследственост – ако в семейството има други, страдащи от същото състояние

 

 • Хронично завишен натриев прием – ако прекаляваш със солта в храната си.

 

 • Липса на движение – ако водиш застоял начин на живот и ти липсва здравословно физическо натоварване в ежедневието.

 

 • Затлъстяване – наднорменото тегло също оказва допълнителен стрес върху кръвоносната система и сърцето и увеличава риска от развитие на хипертония.

 

 • Злоупотреба с алкохол – консумацията на алкохол повишава кръвното налягане. Редовната консумация повишава рискът от развитие на хипертония с над 15%.

 

Каквато и да е причината за появата му, високото кръвно е рисков фактор и в последствие може да доведе до редица по-сериозни състояния, сред които инсулт, инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност и др. подобни.

 

Ако състоянието не е много сериозно и се хване на време, високото кръвно налягане лесно може да се подобри с известни промени в ежедневието и навиците ни, макар че при някои хора това само по себе си не е достататъчно и може да се наложи да приемат лекарства в допълнение.

 

 • Поддържай здравословно тегло – ако си с надномерно тегло, осигури си подходящ калориен дефицит в храненето, с който да успееш да свалиш излишните мазнини.

 

 • Намали солта – няма да повярваш колко често и колко масово се прекалява с нея. Препоръчителният дневен прием на натрий не трябва да надвишава 1.5 грама за деца и юноши и 2.5-3 грама за възрастни. Това е по-малко от една чаена лъжица. В случая  диуретицитемогат да помогнат.

 

 • Ограничи алкохола – до 1-2 чаши веднъж на няколко дни. А защо не – и напълно да го избягваш, ако е възможно. Внимавай с кофеина – кафе, безалкохолни, енергийни напитки… ако често са част от менюто ти, обърни им внимание и ограничи приема. 1-2 кафета на ден са достатъчни.

 

 • Остани активен ежедневно – физическа активност от едва 60-90 минути на ден е напълно достатъчна, за да запазиш тялото си здраво. Може това да бъде комбинация от силова тренировка и кардио. Но може и просто да означава приятна, дълга разходка, каране на колело, футбол , плуване или друг спорт… важното е да има движение.

 

 • Откажи цигарите – едва ли има нужда да обясняваме защо е добре да ги избягваш, но да – това ще помогне и за нормализирането на кръвното ти налягане. А ако не пушиш – браво! Една крачка по-близо си до здравословния начин на живот.

 

 • Набавяй си достатъчно качествен сън       

 

Тези промени в храненето и начина на живот са основата, която ще донесе големи ползи за целия организъм.

 

Бъдете здрави, грижете се за себе си и се доверете на Squatty Potty – част от по-здравословния начин на живот!

В миналата статия Ви разказахме за стандартните ваксини, а в тази ще ви предложим една по-алтернативна природна ваксина, а именно клеевата тинктура (пчелен клей). Да, редовният й прием може да Ви пази, точно както и ваксините. Терминът прополис (пчелен клей) е от гръцки произход. В превод означава "защита на града" – има отношение към сложната йерархия на пчелното семейство в кошера.

прочети още

В днешната ни статия ще ви разкажем какво всъщност представлява ваксината. Тъй като този термин става все по-популярен в условията на Ковид-19 и традизионните зимни грипове, които предстоят. Ваксините са като „курс за обучение” на имунната система на човека. Те подготвят тялото за борба с определена болест, без да го излагат на симптомите на заболяването. Ваксините са начин да се стимулира имунната ни система, да се симулира заболяване, без да се разболеем.

прочети още

Ето, че есента е в разгара си, а с нея дойде дъждът, вятърът и по-ниските температури. В тази статия ще се спрем на това как лошото време се отразява на здравето ни.

прочети още

Много хора обожават да пият кафе, но не могат да погълнат толкова много кофеин, колкото кафе биха изпили. Точно затова е създадено безкофеиновото кафе. То не се различава по нищо друго от обикновеното кафе, освен по това, че кофеинът е извлечен. Полезно или вредно е обаче? При безкофеиновото кафе поне 97% от кофеина на зрънцата е предварително премахнат. Това се случва с вода, органични разтворители или въглероден диоксид.

прочети още

В продължение на предишната статия, в тази ще ви разкажем как можем да подобрим състоянието на кръвта си - без да прибягваме до крайни и драстични методи като плазмафереза и кръвопреливане. Ще се спрем на най-полезните за кръвта, храни и течности:

прочети още

Прoмянaтa в cъcтaвa нa кръвтa oтключвa нeгaтивни прoцecи в oргaнизмa. Мoгaт дa ce oбocтрят хрoнични зaбoлявaния, зaбeлeжимo дa ce пoнижи рaбoтocпocoбнocттa и aктивнocттa. Тaкoвa cъcтoяниe изиcквa лeчeниe и приeм нa cпeциaлни прeпaрaти. В прoтивeн cлучaй ce пoвишaвa риcкът oт нaрушaвaнe нa мoзъчнoтo кръвooбрaщeниe, трoмбoзa, инcулт, тeжкa aнeмия и cърдeчни пaтoлoгии.

прочети още

За преработено се счита това месо, в което са вложени различни видове химикали за втърдяване, изсушаване, осоляване, оцветяване и консервиране. Това са всички колбаси, бекон, шунка, пушено, луканки, пастърма и консерви. Неслучайно специалистите откриват силна връзка между този вид храни и развитието на сърдечносъдови заболявания, диабет и злокачествени образувания.

прочети още

Знаехте ли, че кожата ви съставлява почти 16% от телесното ви тегло? Кожата ни е най-големия орган на тялото ни. Тя регулира телесната ни температура и съхранява енергия. Преди всичко обаче, тя играе важна защитна роля. Слънчевата светлина, пушенето, алкохолът и стресът стимулират формирането на свободни радикали, които атакуват кожата ни. Топлината, студът, влагата и замърсителите също имат пряко влияние върху кожата ни, а оттам и на здравето ни. Състоянието на кожата ни се определя от вътрешни фактори като генетична предразположеност или напълно нормални процеси на стареене

прочети още

Няма нищо по-хубаво от това да започнеш деня си с чиста, блестяща, сияеща кожа! Кожата на лицето ни изисква грижи всеки ден, за да бъде в перфектно състояние. От начина ни на живот до храненето, от физическата ни активност до вредните ни навици. Кожата е откровена до крайност и винаги издава, когато нещо не е наред. Затова ви предлагаме ви 10 уникални съвета за хубава кожа, които не включват скъпи козметични продукти. Опитайте ги още днес, заслужават си!

прочети още

Коренът от мака е известен с благоприятното си хормонално въздействие, с което помага за подобряване симптомите на ПМС и менопауза. Счита се, че при жени с PCOS, мака помага чрез контролиране нивата на естроген в организма. Когато нивата на естроген в организма са твърде високи или твърде ниски овулацията и забременяването стават по-трудни за една жена. Затова балансирането на количеството естроген, което една жена произвежда, както и прогестерон, е много важно за увеличаване на репродуктивното здраве, плодородието и намаляване симптомите, свързани с PCOS, като нередовен менструален цикъл, прекомерен растеж на косми и др.

прочети още

Мака (lepidium meyenii) е адаптоген и част от семейство кръстоцветни, също като броколи и зеле. Поради уникалният й състав тя се счита за една от световните природни "супехрани". Мака се отглежда високо в планините на Южна Америка, главно във високите райони на Перу. Вкусният корен обикновено се среща под формата на прах. Ползите, които носи коренът от мака се изразяват в изравняване на хормоналния баланс, покачване нивата на енергия, повишаване на имунитета.

прочети още

Диастазата представлява раздалечаване на двете половини на правия коремен мускул, което може да достигне повече от 2,5 см на ширина. Получава се в резултат на разтягането на тънката бяла подкожна ивица, разделяща правия коремен мускул. Може да се прояви по цялото му протежение или само частично на определени места.

прочети още

В продължение на последната ни статия, в тази ще ви разкажем как трябва да се реагира при топлинен удар и как бихме могли да се предпазим, за да не ни се случи. При топлинен удар трябва да се потърси Спешна помощ. Преди идването на медицинския екип могат да се положат следните грижи за засегнатия от топлината, като целта е температурата на тялото да се свали до 38-39 оС:

прочети още

В разгара на жегите ще ви разкажем какво е топлинният удар, симптомите му и как се оказва първа помощ на пострадал. Топлинният удар е сериозно състояние на организма, което налага медицинска помощ незабавно. Може да увреди мозъка и други жизненоважни органи и да доведе до летален изход. Получава се в резултат на излагане на високи температури и дехидратация на организма. Тези неблагоприятни условия възпрепятстват способността му за терморегулация.

прочети още

Горещините вече дойдоха, а с тях дойдоха и неприятните комари. Паркове и градинки вече са пълни с досадните насекоми, от които след ухапване ни се подува кожата. Комарите често са преносители на заразни болести и могат да ни донесат куп проблеми. Затова всяка година се запасяваме с различни репеленти за лятото, които да ни избавят от ухапвания. Има обаче много природни средства, с които може да се отървете от насекомите.

прочети още

В сезона на черешите сме. Сега е времето не само да се насладим на вкусния плод, но и да подобрим здравето си с тях. Черешите са познати на хората от векове и техните лечебни свойства са изпитани през годините. С тях са лекували от артрит до безсъние. Дори в източната медицина лечението с череши и вишни е било традиция, тъй като се е смятало, че се усвояват много добре от организма.

прочети още

В продължение на последната ни статия, в тази ще обърнем внимание на превантивните мерки, които можете да вземете срещу появата на разширени вени и лечението им ако все пак се появяват. Превантивни мерки От написаното до тук може би става ясно, че няма как напълно да предотвратим появата на варикозни вени, тъй като не всички фактори за появата им зависят пряко от нашите действия и начин на живот. И все пак – има мерки, които можем да вземем, за да намалим риска от развитие на този проблем.

прочети още

Варикозните вени са уголемени, препълнени с кръв разширени вени в подкожните тъкани на краката (макар че могат да се появят и в други части от тялото, основно проблемът е в краката). Обикновено имат лилаво-синкав оттенък. Той се дължи на факта, че в тях навлиза деоксигенирана (бедна на кислород и богата на въглероден диоксид) кръв, която е в процес на рециркулация (филтриране и връщане в кръвообращението) през белите дробове. Вените се разширяват, когато клапите им не работят както трябва. Кръвотечението се нарушава, което води до венозна хипертония и тя причинява симптомите.

прочети още

Пролетта е сезонът, в който природата започва новия си жизнен цикъл. Модерният човек, който отдава е прекъснал здравата връзка с природата, също има усещането за ново начало, за нещо хубаво, което тепърва предстои. Но и този красив сезон си има своята негативна страна – поленовата алергия. Съвременната медицина разполага с огромен набор от оръжия срещу сенната хрема или сезонния ринит. През последните години обаче все повече се увеличава делът на хората, търсещи по-щадящи и натурални средства за справяне с този бич на модерното общество. Една от тези алтернативи е правилното хранене.

прочети още

Myзиĸaтa идвa oт дpyг cвят и тя нaиcтинa мoжe дa лeĸyвa. Toвa oпpeдeлeнo нe ca фaнтacтични твъpдeния нa пpивъpжeници нa eзoтepичнитe тeчeния, нитo пъĸ ca cъмнитeлни пo oтнoшeниe нa дocтoвepнocттa cи. Te лecнo мoгaт дa бъдaт дoĸaзaни. Πpeз гoдинитe yчeнитe ca пpaвили peдицa eĸcпepимeнти, зa дa ycтaнoвят имa ли мyзиĸaтa пoдoбнa cилa.

прочети още

Hиĸoгa пpeди нe cтe чyвaли зa Бeнтoнитнaтa глинa? E, тoгaвa мoжe би щe бъдeтe изнeнaдaни дa чyeтe, чe тoвa e „лeчeбнa глинa“, ĸoятo пoчиcтвa и изцeлявa тялoтo. Bcъщнocт, мнoгo xopa ce нacлaждaвaт нa пoлзитe oт бeнтoнитнaтa глинa, ĸaтo взeмaт вътpeшнo (пият и я ядaт), ocвeн чe я изпoлзвaт външнo нa ĸoжaтa.

прочети още

Високото кръвно налягане (хипертония) е състояние, при което налягането на кръвта в артериите е трайно завишено. По-високото налягане принуждава сърцето да работи по-усилено, за да изпомва кръвта до всички части на тялото и това го изтощава

прочети още

При хората, които имат непоносимост към глутен, обикновено храносмилането е затруднено, което кара тялото да не бъде в състояние да поеме останалите ключови вещества с храната. Непоносимостта към глутен също така е свързана с дълъг списък от заболявания. Това са 10 от най-честите симптоми, които биха могли да сигнализират за глутенова непоносимост:

прочети още

Глутенът е най-трудно смилаемият протеин, който се съдържа в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса, както и в храни, които съдържат тези съставки – торти, кексове, хляб, паста. Думата „глутен” произлиза от латинската дума „gluten”, която означава лепило. Това е онази съставка, благодарение на която тестото дължи лепкавостта си.

прочети още

Съществуват естествени и изкуствени източници/начини за подсилване на имунитета. Ако не искате да прибягвате до лекарства или синтетични витамини, а да си похапвате вкусни и много полезни неща, които ще засилят имунитета ви, следващите редове са за вас. Повечето хора, усещайки първите симптоми на настинката или просто, за да подсилят имунитета си, се обръщат към Витамин С.

прочети още

В сезоните на настинки и грип, най-често чуваме: "Паднал ти е имунитетът..." или "Всичко е до имунитет". Днес ще ви разкажем какво точно е имунитет и как работи, за да не се приема като нещо мистериозно, за което четем само по етикетите на лекарства, храни и продукти. Едно от съвременните открития е, че имаме поне две линии на имунна защита (те са доказани) - придобит имунитет и вроден.

прочети още

Алкохолът (етилов алкохол или етанол) има двойнствено влияение върху човешкия организъм. В някой случай това влияние е положително, но в повечето случай - отрицателно.

прочети още

Фурмите са плодовете на финиковата палма и от хилядолетия се отглеждат в пустинните местности на Северна Африка и Близкия изток, където са основен източник на храна. Те са лесно смилаеми, изключително богати на витамини, минерали, въглехидрати и други съставки, които ги правят много полезни. Ето няколко положителни свойства на фурмите, с които (както с всяко нещо) не трябва да се прекалява.

прочети още

Прекомерното образуване на слуз в тялото е причина за много заболявания и възпалителни процеси. Когато ядем варени, обработени храни, се образува слуз. С годините тя се натрупва и ако тялото не е в състояние да се справи с навременното й почистване, слузта започва да изпълва всички телесни кухини. Най-вече страдат белите дробове, бронхите и стомахът.

прочети още

Повишеното образуване на слуз в организма издава, че нещо не е наред. И е добре възможно най-скоро да вземете съответните мерки! Днес ще Ви посочим кои храни е добре да избягвате, ако искате да пречистите организма си. Все пак пролетта е най-подходящото време, в което да се погрижите за своето здраве и да минете на по-лек и полезен хранителен режим.

прочети още

Запек има когато има по-малко от три изхождания на седмица, въпреки че е важно и личното усещане. Някои се чувстват затормозени, когато перисталтиката им не функционира добре ежедневно, изхождането е трудно и/или болезнено и екскрементите са твърди и сухи.

прочети още

Етеричните масла са невероятен дар на природата. Те имат прекрасен аромат, имат релаксиращ или обратно окуражаващ ефект. Положително се отразяват както на физическото състояние на тялото, така и на менталното равновесие на човек. И това, което е важно в наше време - е абсолютно естествен природен продукт. Не е изненадващо, че етеричните масла за красота и здраве се използват много широко.

прочети още

Още в Древен Египет извършвали процедура по промиване на дебелото черво за оздравяване на организма на човека. След това провеждането на тази процедура с лечебна цел било препоръчвано от Хипократ. В началото на 20-ти век тази терапия престанала да бъде популярна във връзка с увеличаване на производството на лекарства. Но към края на същото столетие станало ясно, че таблетките не осигуряват възстановяване на здравето и клиниките започнали да прилагат за лечение методи, които ни се предлагат от природата.

прочети още

В продължение на предишната статия, ще ви предложим няколко варианта в борбата с тежките метали: Витамин А – той има жизненоважна роля за елиминирането на тежките метали, които поемаме чрез въздуха, храната и водата. Витамин Б-комлекс –  защитава имунната система. Установено е, че необходимата доза витамини от Б-групата се увеличава, докато организмът е изложен на стрес.

прочети още

Въпреки стремежа ни към здравословен начин на живот, непрекъснато сме изложени на болестотворното влияние на тежките метали, които ежедневно постъпват в тялото ни. Тежките метали са тъканни отрови, които възпрепятстват нормалната ензимна обмяна. Натрупването им се проявява по различни начини, като един от симптомите е умората. Тежките метали се акумулират в тъканите и телесните течности  и водят до остро или хронично отравяне.

прочети още

Напоследък става все по-трудно да се храним правилно. От всякъде изкача проучване, което показва, че дадена храна ни вреди. Това сериозно ограничава избора ни в магазина. По всяка вероятност няма човек, който не би поискал коремът му да е плосък. Много са онези от нас, които в момента се опитват чрез диети и тренировки да постигнат именно това.

прочети още

Популярна е сентенцията, че режима на хранене може да повлияе на здравето на храносмилателната система. Повечето хора, обаче, се фокусират върху това с какво да се хранят, считайки че яденето на „правилните“ храни, ще бъде достатъчно за плосък корем. НО, не е важно само с какво се храниш. Как се храниш също има огромно значение!

прочети още

Куркумата (Куркума лонга) е подправка, използвана най-често като главна съставка на кърито. Положителните й здравословни ефекти произлизат от основната активна молекула – куркумин. Джинджифилът също съдържа куркумин в малки количества. Основното действие на куркумина е противовъзпалително. Куркумата е много ефективна при хора с хронично възпаление и болка – остеоартрит, притискане на нервни коренчета, травми и др.

прочети още

В продължение на хиляди години канелата се е използвала за различни домашни лечебни средства. Съвременната наука потвърждава много от предимствата й след различни извършени изследвания и проучвания.

прочети още

Задържането на течности може да бъде причинено до голяма степен от лошите хранителни навици. Поради тази причина ви предлагаме някои много важни съвети за предотвратяване на това състояние:

прочети още

Случвало ли ви се е да станете сутрин и да сте отекли все едно сте изяли килограм сол? Или краката ви така да са се подули, че едва да си обуете дънките? Зад всичко това стои задържането на вода – огромен проблем за много жени. Не е болест, но може да ни докара до истерия, особено в дните преди цикъл.

прочети още

Зaгубa нa тeглo Aкo извeднъж зaпoчнeтe дa oтcлaбвaтe, бeз дa прoмeнятe нaчинa cи нa живoт или диeтa, трябвa дa ce кoнcултирaтe c лeкaр. Пaрaзититe oтнeмaт пoвeчeтo oт хрaнитeлнитe вeщecтвa, кoитo влизaт в тялoтo, кoeтo вoди дo дрaмaтичнa зaгубa нa тeглo.

прочети още
Имаме ли паразити?
7 ноември 2019

Cпoрeд някoи изcлeдвaния нивoтo нa зaрaзявaнe c пaрaзити в cвeтoвeн мaщaб дocтигa дaлeч нaд eпидeмичнитe нивa, кaтo cпoрeд рaзлични изтoчници прoцeнтът вaрирa, нo ce прeдпoлaгa, чe oкoлo 80% oт нaceлeниeтo нa cвeтa, cтрaдa oт някaкъв вид пaрaзитнa инфeкция.

прочети още

През преходните сезони, когато слънцето ту препича, ту се крие зад облаците, много често се чувстваме унили и изморени. Работоспособността ни е под критичния минимум, а настроение нямаме никакво. Естествено отдаваме това неразположение на умора, липса на чист въздух, заседналия начин на живот,... А причината може да е много банална - липса на витамини. Не е нужно да си доктор, за да разбереш проблема. Достатъчно е да се вгледаш в себе си. Обърнете внимание на някои типични симптоми, които ще "сигнализират" за съществуващ проблем.  

прочети още

Въпреки че можете да си го осигурите от кремове и лосиони, истината е, че за да си набавите необходимото ви количество колаген трябва да добавите към менюто си храни, богати на това вещество. В различни проучвания се твърди, че молекулата на колагена в кремовете е твърде голяма, за да се усвои от кожата.  

прочети още

Вероятно голяма част от вас свързват думата „колаген“ със съставка на козметични кремове за подмладяване. Всъщност, колагенът е протеин, който съставлява 1/3 от човешкото тяло и е концентриран в костите, мускулите, хрущялите, сухожилията, съединителната тъкан и кожата.

прочети още

В продължение на статията какво всъщност означава пропускливост на червата, в тази ще се спрем на последиците от това състояние върху здравето. Най-честите проблеми в следствие на пропускливостта на червата можем да обобщим така: Има огромен ръст на алергиите и автоимунните заболявания като цьолиакия, фибромиалгия, лупус, тиреоидит на Хашимото, чувствителност към храни и др. Общото между тези състояния е хроничното възпаление. Всичките те са свързани с пропускливостта на червата.

прочети още

Синдромът на чревната пропускливост или повишен чревен пермеабилитет се развива на чревната стена. Чревната стена има много функции, но най-важните от тях са преминаване на течностите и ценните вещества от храната в кръвта за усвояване и защитна бариера срещу инфекции и токсини. За това отговарят чревната имунна система и самата чревна стена.

прочети още

Витамин Б12 е единственият витамин, който съдържа елемента кобалт. Той се произвежда в храносмилателната система на животните и е единственият, който няма как да си доставим от растенията и слънцето. За набавянето му от храната трябва да се консумират месо, риба, яйца. Но дори консумацията на тези продукти не гарантира, че организмът ви ще усвоява витамина, тъй като той има изключително сложен метаболизъм.

прочети още

В12 е единственият витамин, съдържащ следови елемент – кобалт, от който идва и научното му название: кобаламин. Тъй като В12 се произвежда в храносмилателната система на животните, той е единственият витамин, който не можете да си доставите от растенията и слънцето. Растенията нямат нужда от В12, затова нито го произвеждат, нито го съхраняват.

прочети още

Напоследък все по-често става дума за различните суперхрани, представени по най-различни начини. Тенденцията обаче е да се обръща повече внимание на тези, произведени извън България, с комерсиална цел и насочва вниманието ни към продукти, които не само че са в пъти по-скъпи, но със сигурност не са по-пълноценни от това, което ни предлага българската земя.

прочети още

Всички знаем широко известните причини за проблеми с черния дроб като алкохол, силни лекарства и много мазни тежки храни, но знаем ли, че причина може да бъде и запекът? Когато запекът е хроничен, всички токсини от не изхвърлената преработена храна отиват в черния дроб. И остават там… дори след като настъпи дефекация. Биха могли да се изчистят само с пречистване на черния дроб и/или пречистване на дебелото черво. Но днес ще се спрем на симптомите, с които тялото Ви показва, че черният дроб е пълен с токсини:

прочети още

Пчелният прашец се прави от пчелите и в същото време е храна за младите пчели. Считан е за една от най-питателните храни, тъй като съдържа почти всички хранителни вещества, необходими за човешкия организъм. Прашецът, събиран от пчелите, е богат на протеини (приблизително 40% протеини), аминокиселини, витамини, включително витамин В комплекс и фолиева киселина.  

прочети още

И в тази статия продължаваме да Ви разказваме за въздействието на захарта върху организма ни.

прочети още

Всички ние обичаме да похапваме сладко, но даваме ли си сметка за вредите, които нанася то върху организма ни? Знаем, че е вредно, но едва ли знаем какви точно последствия носи със себе си системната консумация на бяла рафинирана захар в големи количества. Затова в тази статия ще се спрем именно на тях.

прочети още

Най-предпочитаният летен плод безспорно е динята, но знаем ли освен вкусна и колко полезна е тя? В тази статия ще Ви разкажем за изключителните ползи на динята.

прочети още

В червата ви живее микробна общност. Нарича се чревна флора или чревни бактерии. Значението й често се пренебрегва. Въпреки това тя играя съществена роля в храносмилателния процес, както и за имунната система. При здрав индивид тази група от бактерии спомага за регулирането на храносмилателните pH нива. В същото време тя създава защитна бариера срещу инфекциозните агенти, които могат да причинят заболяване.

прочети още

Както ВИ обещахме в предишната статия, в тази ще се спрем на различните варианти на периодично гладуване, както и за кои хора то не е подходящо. Разновидности на периодичното гладуване: 1.Гладуване 1 до 3 пъти на седмица 2.Ежедневни гладувания 3.Смесени методики

прочети още

Оказва се, че гладуването носи редица ползи за здравето, към които повечето хора се стремят – от подобрено състояние на сърдечно-съдовата система и понижен риск от рак до възстановяване на гените и дълголетие.

прочети още

Веганската диета обикновено съдържа плодове, зеленчуци, пълноценни зърна, ядки и семена - всички от които са с високо съдържание на витамини, минерали, фибри и полезни растителни съединения. В сравнение с другите диети, препоръчани от здравните власти като American Heart Association, веганските изглежда са до 2.4 пъти по-ефективни за понижаване на нивото на кръвната захар при диабетици.

прочети още

За разлика от огромното мнозинство медицински билки, сената – малко храстовидно растение, произхождащо от Северна Африка, има едно единствено показание – запек. За сметка на това, обаче, тя е изключително ефективна, поради което се предлага масово в насипен вид или под формата на огромен брой лекарствени продукти или хранителни добавки. За познавачите на билки, тя е средството на избор при констипация.

прочети още

Хомеопатията разполага с широк набор ефективни средства за лечение на запек, подходящи за всички възрастови групи. Те са естествени и без риск от нежелани странични ефекти за разлика от лаксативите. Сравнете характеристиките на тези хомеопатични медикаменти и ако откриете съвпадение със своите оплаквания, можете да използвате за подобряване на състоянието си терапия със съответната дозировка в ниски потенции – D6, D10, D12.

прочети още

Упражненията, освен че тонизират коремните мускули, нежно масажират храносмилателния тракт и вътрешните органи, като това действа изключително благотворно на перисталтиката на червата. Така се подпомага работата на цялата храносмилателната система и се подобрява нейната функция.

прочети още

Съвременното ежедневие ни лишава от един жизненоважен витамин – витамин D, който още наричаме “слънчевия витамин”. В днешни дни всеки един от нас прекарва все повече от времето си вътре, вместо на слънчева светлина. Дори и в почивните дни, повечето от нас избират да прекарат почивката пред телевизора или компютъра, което естествено води до дефицит на витамин D в нашия организъм.

прочети още

Запек, диария, подуване на корема и болки издават така наречения синдром на раздразнено дебело черво. Той създава проблеми на деца и на подрастващи. А в основата на това лечимо страдание често е дефицитът на витамин D, сочи ново проучване. 

прочети още

Болшинството паразити се намират в дебелото черво. Според Кралската медицинска академия на Великобритания „95% от болестите и неразположенията са свързани пряко или косвено със замърсено дебело черво“.

прочети още

Ленивите черва /запек/ е едно от най-разпространените заболявания, от което страдат 90 процента от населението на земята. Можем да ви обясним какво трябва да се разбира под термина лениви черва, като ви запознаем с признаците на естествената, нормална функция на червата. При правилно хранене с натурална храна и при нейното пълноценно усвояване здравият организъм изхвърля нейните отпадъци през червата след 1-2 часа. Колкото пъти се храним, толкова пъти е нужно да изпразваме червата си. Отделената маса трябва да бъде еднородна, без особен мирис и не бива да зацапва. Знаейки това, кой от нас може да се похвали, че червата му функционират нормално?

прочети още

Сигурни симптоми за недостиг на ензими:  Ензимите от храната се разрушават лесно в процеса на готвене. Симптомите при дефицит на ензими са свързани с натрупването на килограми или храносмилателни проблеми като газове, подуване и гадене. Всичко това може бързо да бъде преустановено чрез прием на ензими – посредством храната и хранителните добавки.

прочети още

Доказано е, че редица състояния, като недостиг на енергия, запек, преждевременно стареене, проблеми с паметта, депресия, тревожни разстройства и др., могат да бъдат следствие на ензимна недостатъчност. В случаите, в които поради недостиг на ензими приетите белтъчини, въглехидрати и мазнини не могат да бъдат усвоени, се стига до редица неразположения.

прочети още

Всеизвестно е, че зеленчуците са много полезни и задължително трябва да присъстват в менюто ни. Но знаем ли кой зеленчук за какво е полезен и че всъщност едни са много по-богати на витамини и минерали, от други? В тази статия ще се спрем на първенците от зеленчуковия свят, които доставят най-много полезни вещества на човешкия организъм.

прочети още

Дебелото черво е канализационната система на тялото. Подобно на всички здрави и правилно функциониращи системи, то трябва да бъде почиствано и поддържано, за да функционира правилно. Когато ядем силно преработени, рафинирани или известни като „фалшиви“ храни, нашите черва се натоварват с нездравословните отломки от тези храни.

прочети още

Поемаме всякакви химикали, хормони, токсини и прочее отрови с храната, водата, въздуха, боледуваме, поемаме всякакви хапчета, антибиотици, “чудодейни лекове”… които се натрупват в тялото ни във вид на шлаки, налепи по стените на вътрешните органи, тежки метали, гной, слуз и т.н. А за тяхното извеждане от организма не правим нищо…….

прочети още

Какво стои зад „модерната“ дума ДЕТОКС? Детоксикация/детокс е медицинска процедура за премахване на токсични субстанции от организма, функция,която обикновено се изпълнява от черния дроб и бъбреците. Това, което в алтернативната медицина и хомеопатията е познато като детокс, няма ясна дефиниция в науката.

прочети още

Мечтаете за идеална фигура, но каквото и да правите усилията ви се провалят всеки път?Ако стрелката на кантара не помръдва, има голяма вероятност да допускате една от следните грешки:

прочети още

След една определена възраст на всички ни се иска да изглеждаме по-млади. А и в днешно време стереотипа да си млад и красив ни се натрапва отвсякъде. „Инструментите“ на вечната младост - козметика за бръчки, пластични операции и различни процедури агресивно се рекламират, обещавайки мигновено подмладяване. От друга страна перфектните снимки в социалните мрежи ни карат да се замислим – само по нас ли времето оставя своите следи?

прочети още

Всички знаем какво означава запек или по-научното му название констипация, затова в днешната статия няма да се спираме по същество на това неприятно състояние. Някои от нас са с хроничен такъв проблем, а други са в това състояние само понякога. В днешно време заради пониженото качество на живот все повече хора развиват сериозни болестни състояния, подценявайки „притежанието“ на запек и не лекуването му.

прочети още

• Squatty Potty е одобрено и пропоръчано от известни личности като Jimmy Kimmel и има повече от 4000 Amazon ревюта. • Проучването разкрива, че тоалетното столче Squatty Potty Ви помага да ходите по бързо и лесно до тоалетна. • Лекарите казват, че помага при запек.

прочети още

Изследване как клякането елиминира запека

прочети още

Превенция и лечение на хемороидите

прочети още

Проблеми с тазовото дъно

прочети още

Научете се как да ходите до тоалетната като професионалисти

прочети още

5 Проблема, свързани със седенето на тоалетната

прочети още

Превенция и лечение на запека

прочети още