Периодичното гладуване - лек и превенция на болестите

Периодичното гладуване - лек и превенция на болестите

2 юли 2019

Оказва се, че гладуването носи редица ползи за здравето, към които повечето хора се стремят – от подобрено състояние на сърдечно-съдовата система и понижен риск от рак до възстановяване на гените и дълголетие.

 

Научно откритие сочи, че това, което отчасти задвижва процеса на развитие на заболяванията е фактът, че се храним прекалено често. Когато постоянно сте в режим „обилно хранене“, тялото ви всъщност пропуска голяма част от естествения „процес на възстановяване и подмладяване“.

 

Вярно е, че строгото ограничаване на калориите води до загуба на тегло и дълголетие при животните, но този вид изтощително гладуване не е много привлекателна алтернатива за повечето хора.

 

Ново изследване показва, че от периодичното гладуване, т.е. хранителен режим, при който се храните нормално през някои от дните, а през други драстично намалявате калориите, може да получите някои, ако не и всички ползи, които бихте получили от строгото ограничаване на калориите.

 

Този тип хранене сполучливо имитира хранителните навици на нашите предци, които не са имали достъп до хранителни магазини и храна 24 часа в денонощието. Те периодично преминавали през периоди на обилно хранене и глад, а съвременните проучвания сочат, че тази цикличност носи редица биохимични ползи. На кратко, ако промените това какво и кога ядете, можете значително да промените начина, по който  функционира вашето тяло. А това са чудесни новини.

 

Здравословни ползи от периодичното гладуване:

  • Нормализиране на инсулиновата и лептинова чувствителност и повишаване на митохондриалната енергийна ефективност: Един от основните механизми, които правят периодичното гладуване толкова полезно за здравето, е свързан с въздействието му върху инсулиновата чувствителност.

Периодичното гладуване помага на вашето тяло да се пренастрои, така че да започне да използва мазнините за енергиен източник и все повече доказателства потвърждават, че когато вашето тяло свикне да изгаря МАЗНИНИ вместо захари като източник на енергия, това драстично намалява риска от хронични заболявания.

  • Нормализира равнищата на грелина, също така познат като „хормон на глада“
  • Спомага за производството на човешкия хормон на растежа: Проучванията показват, че периодичното гладуване може да увеличи хормона на растежа с 1300 процента при жените и с 2000 процента при мъжете, което играе важна роля за доброто здраве, тонус и забавянето на процеса на стареене. Хормонът на растежа е също така хормон, който помага за изгарянето на мазнините, което обяснява защо гладуването е толкова ефективно за загубата на тегло.
  • Понижаване на нивата на триглицеридите и подобряване на други биомаркери на заболявания
  • Понижаване на оксидативния стрес: Гладуването намалява натрупването на свободни радикали в клетките, което от своя страна предотвратява оксидативните увреждания на клетъчните протеини, липиди и нуклеинови киселини, което се свързва със стареенето и заболяванията.

 

Съществуват множество доказателства, че гладуването е един от факторите, които допринасят за дълголетието при животните. Редица механизми водят до този ефект. Един от основните е нормализирането на инсулиновата чувствителност, но освен това гладуването забавя ензимната каскада  на mTOR (таргет на рапамицина при бозайниците), който играе важна роля за задействане на процеса на стареене.

 

Периодичното гладуване е най-ефективният начин да се отървете от излишните мазнини и да се освободите от желанието си за сладко. Тъй като повечето от нас имат излишък от мазнини, които не можем да изгорим, това е преимущество, което не трябва да се пренебрегва. Когато захарта вече не е основен източник на енергия за тялото ви, то няма да жадува за нея, когато запасите ви от захар се изчерпят.

 

Както споменахме по-горе, друг механизъм, който прави гладуването толкова ефективно при отслабване, е фактът, че провокира отделянето на човешкия хормон на растежа – хормон изгарящ мазнините, който има много признати „анти-ейджинг“, здравословни и фитнес ползи.

 

И не на последно място, периодичното гладуване също така се сочи като мощен съюзник в превенцията, а дори и в лечението на деменция. При изгарянето на мазнините се отделят кетони като отпаден продукт, а кетоните (а не глюкозата) са предпочитаната храна за мозъка.

 

В следващата статия ще се спрем на примерните режими на гладуване, както и за кои хора то не е подходящо.

В червата ви живее микробна общност. Нарича се чревна флора или чревни бактерии. Значението й често се пренебрегва. Въпреки това тя играя съществена роля в храносмилателния процес, както и за имунната система. При здрав индивид тази група от бактерии спомага за регулирането на храносмилателните pH нива. В същото време тя създава защитна бариера срещу инфекциозните агенти, които могат да причинят заболяване.

прочети още

Както ВИ обещахме в предишната статия, в тази ще се спрем на различните варианти на периодично гладуване, както и за кои хора то не е подходящо. Разновидности на периодичното гладуване: 1.Гладуване 1 до 3 пъти на седмица 2.Ежедневни гладувания 3.Смесени методики

прочети още

Веганската диета обикновено съдържа плодове, зеленчуци, пълноценни зърна, ядки и семена - всички от които са с високо съдържание на витамини, минерали, фибри и полезни растителни съединения. В сравнение с другите диети, препоръчани от здравните власти като American Heart Association, веганските изглежда са до 2.4 пъти по-ефективни за понижаване на нивото на кръвната захар при диабетици.

прочети още

За разлика от огромното мнозинство медицински билки, сената – малко храстовидно растение, произхождащо от Северна Африка, има едно единствено показание – запек. За сметка на това, обаче, тя е изключително ефективна, поради което се предлага масово в насипен вид или под формата на огромен брой лекарствени продукти или хранителни добавки. За познавачите на билки, тя е средството на избор при констипация.

прочети още

Хомеопатията разполага с широк набор ефективни средства за лечение на запек, подходящи за всички възрастови групи. Те са естествени и без риск от нежелани странични ефекти за разлика от лаксативите. Сравнете характеристиките на тези хомеопатични медикаменти и ако откриете съвпадение със своите оплаквания, можете да използвате за подобряване на състоянието си терапия със съответната дозировка в ниски потенции – D6, D10, D12.

прочети още

Упражненията, освен че тонизират коремните мускули, нежно масажират храносмилателния тракт и вътрешните органи, като това действа изключително благотворно на перисталтиката на червата. Така се подпомага работата на цялата храносмилателната система и се подобрява нейната функция.

прочети още

Съвременното ежедневие ни лишава от един жизненоважен витамин – витамин D, който още наричаме “слънчевия витамин”. В днешни дни всеки един от нас прекарва все повече от времето си вътре, вместо на слънчева светлина. Дори и в почивните дни, повечето от нас избират да прекарат почивката пред телевизора или компютъра, което естествено води до дефицит на витамин D в нашия организъм.

прочети още

Запек, диария, подуване на корема и болки издават така наречения синдром на раздразнено дебело черво. Той създава проблеми на деца и на подрастващи. А в основата на това лечимо страдание често е дефицитът на витамин D, сочи ново проучване. 

прочети още

Болшинството паразити се намират в дебелото черво. Според Кралската медицинска академия на Великобритания „95% от болестите и неразположенията са свързани пряко или косвено със замърсено дебело черво“.

прочети още

Ленивите черва /запек/ е едно от най-разпространените заболявания, от което страдат 90 процента от населението на земята. Можем да ви обясним какво трябва да се разбира под термина лениви черва, като ви запознаем с признаците на естествената, нормална функция на червата. При правилно хранене с натурална храна и при нейното пълноценно усвояване здравият организъм изхвърля нейните отпадъци през червата след 1-2 часа. Колкото пъти се храним, толкова пъти е нужно да изпразваме червата си. Отделената маса трябва да бъде еднородна, без особен мирис и не бива да зацапва. Знаейки това, кой от нас може да се похвали, че червата му функционират нормално?

прочети още

Сигурни симптоми за недостиг на ензими:  Ензимите от храната се разрушават лесно в процеса на готвене. Симптомите при дефицит на ензими са свързани с натрупването на килограми или храносмилателни проблеми като газове, подуване и гадене. Всичко това може бързо да бъде преустановено чрез прием на ензими – посредством храната и хранителните добавки.

прочети още

Доказано е, че редица състояния, като недостиг на енергия, запек, преждевременно стареене, проблеми с паметта, депресия, тревожни разстройства и др., могат да бъдат следствие на ензимна недостатъчност. В случаите, в които поради недостиг на ензими приетите белтъчини, въглехидрати и мазнини не могат да бъдат усвоени, се стига до редица неразположения.

прочети още

Всеизвестно е, че зеленчуците са много полезни и задължително трябва да присъстват в менюто ни. Но знаем ли кой зеленчук за какво е полезен и че всъщност едни са много по-богати на витамини и минерали, от други? В тази статия ще се спрем на първенците от зеленчуковия свят, които доставят най-много полезни вещества на човешкия организъм.

прочети още

Дебелото черво е канализационната система на тялото. Подобно на всички здрави и правилно функциониращи системи, то трябва да бъде почиствано и поддържано, за да функционира правилно. Когато ядем силно преработени, рафинирани или известни като „фалшиви“ храни, нашите черва се натоварват с нездравословните отломки от тези храни.

прочети още

Поемаме всякакви химикали, хормони, токсини и прочее отрови с храната, водата, въздуха, боледуваме, поемаме всякакви хапчета, антибиотици, “чудодейни лекове”… които се натрупват в тялото ни във вид на шлаки, налепи по стените на вътрешните органи, тежки метали, гной, слуз и т.н. А за тяхното извеждане от организма не правим нищо…….

прочети още

Какво стои зад „модерната“ дума ДЕТОКС? Детоксикация/детокс е медицинска процедура за премахване на токсични субстанции от организма, функция,която обикновено се изпълнява от черния дроб и бъбреците. Това, което в алтернативната медицина и хомеопатията е познато като детокс, няма ясна дефиниция в науката.

прочети още

Мечтаете за идеална фигура, но каквото и да правите усилията ви се провалят всеки път?Ако стрелката на кантара не помръдва, има голяма вероятност да допускате една от следните грешки:

прочети още

След една определена възраст на всички ни се иска да изглеждаме по-млади. А и в днешно време стереотипа да си млад и красив ни се натрапва отвсякъде. „Инструментите“ на вечната младост - козметика за бръчки, пластични операции и различни процедури агресивно се рекламират, обещавайки мигновено подмладяване. От друга страна перфектните снимки в социалните мрежи ни карат да се замислим – само по нас ли времето оставя своите следи?

прочети още

Всички знаем какво означава запек или по-научното му название констипация, затова в днешната статия няма да се спираме по същество на това неприятно състояние. Някои от нас са с хроничен такъв проблем, а други са в това състояние само понякога. В днешно време заради пониженото качество на живот все повече хора развиват сериозни болестни състояния, подценявайки „притежанието“ на запек и не лекуването му.

прочети още

• Squatty Potty е одобрено и пропоръчано от известни личности като Jimmy Kimmel и има повече от 4000 Amazon ревюта. • Проучването разкрива, че тоалетното столче Squatty Potty Ви помага да ходите по бързо и лесно до тоалетна. • Лекарите казват, че помага при запек.

прочети още

Изследване как клякането елиминира запека

прочети още

Превенция и лечение на хемороидите

прочети още

Проблеми с тазовото дъно

прочети още

Научете се как да ходите до тоалетната като професионалисти

прочети още

5 Проблема, свързани със седенето на тоалетната

прочети още

Превенция и лечение на запека

прочети още