Натуралните лаксативи – сена и кафе

Натуралните лаксативи – сена и кафе

14 юни 2019

Натуралните лаксативи – сена и кафе

 

ЧАЙ СЕНА

 

За разлика от огромното мнозинство медицински билки, сената – малко храстовидно растение, произхождащо от Северна Африка, има едно единствено показание – запек. За сметка на това, обаче, тя е изключително ефективна, поради което се предлага масово в насипен вид или под формата на огромен брой лекарствени продукти или хранителни добавки. За познавачите на билки, тя е средството на избор при констипация.

 

Плодовете и листата съдържат вещества, наречени антрахинони, които имат слабителен ефект – те дразнят механорецепторите в дебелото черво, усилвайки перисталтиката. Листата и плодовете се различават по химичен състав. Първите съдържат вещества, които могат да подразнят чувствителното детско стомахче, поради което при деца се прилагат само плодове от сена и продукти, получени от тях.


 

Листата имат по-мек ефект, докато плодовете – по-изразен. Изборът между тях при възрастни се прави в зависимост от тежестта и продължителността на запека.

 

Трябва да се има предвид, че в началото на приложението могат да се наблюдават гадене, крампи или повръщане, а при продължителна употреба – привикване. Антрахиноните преминават през плацентата, поради което сена не трябва да се приема от бременни. Освен това, те се екскретират с кърмата и могат да предизвикат разхлабване у кърмачето, поради което билката е противопоказана и при кърмене.

 

КАФЕ

 

Освен ободрителния ефект, който кафето осигурява, то има и още едно характерно свойство сред някои – действа като лаксатив

 

Според една от разпространение теории в миналото характерният страничен ефект се дължи на съдържанието на кофеин в топлата напитка, но слабителното свойство на кафето се наблюдава, дори и когато то е безкофеиново. Освен това, той не е характерен за енергийните и някои безалкохолни напитки, които също съдържат кофеин.

 

На какво се дължи лаксативният ефект на кафето?

 

Когато консумираме ободряващата напитка, ефект върху стомаха оказва неговата киселинност. Тя стимулира отделянето на киселини в стомаха – съединения на храносмилането, които помагат на организма да разгради протеините

 

Кафето също съдържа и съединението хлорогенна киселина, което допълнително повишава нивото на стомашните киселини. Това може да доведе до по-бързо преминаване на стомашното съдържимо в червата и да се окаже един от многото фактори, които допринасят за слабителното свойство на напитката

 

Доказано е, че кафето се отразява на движението в дебелото черво около 4 минути след консумация, подобно на ефекта от поглъщане на обилно ястие. 

 

Има близо 1000 различни съединения в чаша кафе и докато изследователите са сигурни, че дори само едно от тях е причината, не могат да знаят коя точно влияе на храносмилането

 

В организма се отделят хормоните гастрин и холецистокинин. Консумацията на кафе – с или без кофеин, повишава техния синтез, което влияе и на ефекта, който те предизвикват. 

 

Гастринът е хормон, който „активира“ перисталтиката – свиване и отпускане на мускулите, което подпомага движението на отпадъчните продукти в червата. 

 

Холецистокининът стимулира синтеза на храносмилателни ензими и жлъчен сок, които регулират процеса на дефекация

 

За да изпитате всички ползи от кафето или чая от сена, допринася продуктът ни – тоалетно столче Squatty Potty! Създадено да Ви постави в правилната, естествена клекнала поза за пълно очистване на червата при дефекация.

 

Хомеопатията разполага с широк набор ефективни средства за лечение на запек, подходящи за всички възрастови групи. Те са естествени и без риск от нежелани странични ефекти за разлика от лаксативите. Сравнете характеристиките на тези хомеопатични медикаменти и ако откриете съвпадение със своите оплаквания, можете да използвате за подобряване на състоянието си терапия със съответната дозировка в ниски потенции – D6, D10, D12.

прочети още

Упражненията, освен че тонизират коремните мускули, нежно масажират храносмилателния тракт и вътрешните органи, като това действа изключително благотворно на перисталтиката на червата. Така се подпомага работата на цялата храносмилателната система и се подобрява нейната функция.

прочети още

Съвременното ежедневие ни лишава от един жизненоважен витамин – витамин D, който още наричаме “слънчевия витамин”. В днешни дни всеки един от нас прекарва все повече от времето си вътре, вместо на слънчева светлина. Дори и в почивните дни, повечето от нас избират да прекарат почивката пред телевизора или компютъра, което естествено води до дефицит на витамин D в нашия организъм.

прочети още

Запек, диария, подуване на корема и болки издават така наречения синдром на раздразнено дебело черво. Той създава проблеми на деца и на подрастващи. А в основата на това лечимо страдание често е дефицитът на витамин D, сочи ново проучване. 

прочети още

Болшинството паразити се намират в дебелото черво. Според Кралската медицинска академия на Великобритания „95% от болестите и неразположенията са свързани пряко или косвено със замърсено дебело черво“.

прочети още

Ленивите черва /запек/ е едно от най-разпространените заболявания, от което страдат 90 процента от населението на земята. Можем да ви обясним какво трябва да се разбира под термина лениви черва, като ви запознаем с признаците на естествената, нормална функция на червата. При правилно хранене с натурална храна и при нейното пълноценно усвояване здравият организъм изхвърля нейните отпадъци през червата след 1-2 часа. Колкото пъти се храним, толкова пъти е нужно да изпразваме червата си. Отделената маса трябва да бъде еднородна, без особен мирис и не бива да зацапва. Знаейки това, кой от нас може да се похвали, че червата му функционират нормално?

прочети още

Сигурни симптоми за недостиг на ензими:  Ензимите от храната се разрушават лесно в процеса на готвене. Симптомите при дефицит на ензими са свързани с натрупването на килограми или храносмилателни проблеми като газове, подуване и гадене. Всичко това може бързо да бъде преустановено чрез прием на ензими – посредством храната и хранителните добавки.

прочети още

Доказано е, че редица състояния, като недостиг на енергия, запек, преждевременно стареене, проблеми с паметта, депресия, тревожни разстройства и др., могат да бъдат следствие на ензимна недостатъчност. В случаите, в които поради недостиг на ензими приетите белтъчини, въглехидрати и мазнини не могат да бъдат усвоени, се стига до редица неразположения.

прочети още

Всеизвестно е, че зеленчуците са много полезни и задължително трябва да присъстват в менюто ни. Но знаем ли кой зеленчук за какво е полезен и че всъщност едни са много по-богати на витамини и минерали, от други? В тази статия ще се спрем на първенците от зеленчуковия свят, които доставят най-много полезни вещества на човешкия организъм.

прочети още

Дебелото черво е канализационната система на тялото. Подобно на всички здрави и правилно функциониращи системи, то трябва да бъде почиствано и поддържано, за да функционира правилно. Когато ядем силно преработени, рафинирани или известни като „фалшиви“ храни, нашите черва се натоварват с нездравословните отломки от тези храни.

прочети още

Поемаме всякакви химикали, хормони, токсини и прочее отрови с храната, водата, въздуха, боледуваме, поемаме всякакви хапчета, антибиотици, “чудодейни лекове”… които се натрупват в тялото ни във вид на шлаки, налепи по стените на вътрешните органи, тежки метали, гной, слуз и т.н. А за тяхното извеждане от организма не правим нищо…….

прочети още

Какво стои зад „модерната“ дума ДЕТОКС? Детоксикация/детокс е медицинска процедура за премахване на токсични субстанции от организма, функция,която обикновено се изпълнява от черния дроб и бъбреците. Това, което в алтернативната медицина и хомеопатията е познато като детокс, няма ясна дефиниция в науката.

прочети още

Мечтаете за идеална фигура, но каквото и да правите усилията ви се провалят всеки път?Ако стрелката на кантара не помръдва, има голяма вероятност да допускате една от следните грешки:

прочети още

След една определена възраст на всички ни се иска да изглеждаме по-млади. А и в днешно време стереотипа да си млад и красив ни се натрапва отвсякъде. „Инструментите“ на вечната младост - козметика за бръчки, пластични операции и различни процедури агресивно се рекламират, обещавайки мигновено подмладяване. От друга страна перфектните снимки в социалните мрежи ни карат да се замислим – само по нас ли времето оставя своите следи?

прочети още

Всички знаем какво означава запек или по-научното му название констипация, затова в днешната статия няма да се спираме по същество на това неприятно състояние. Някои от нас са с хроничен такъв проблем, а други са в това състояние само понякога. В днешно време заради пониженото качество на живот все повече хора развиват сериозни болестни състояния, подценявайки „притежанието“ на запек и не лекуването му.

прочети още

• Squatty Potty е одобрено и пропоръчано от известни личности като Jimmy Kimmel и има повече от 4000 Amazon ревюта. • Проучването разкрива, че тоалетното столче Squatty Potty Ви помага да ходите по бързо и лесно до тоалетна. • Лекарите казват, че помага при запек.

прочети още

Изследване как клякането елиминира запека

прочети още

Превенция и лечение на хемороидите

прочети още

Проблеми с тазовото дъно

прочети още

Научете се как да ходите до тоалетната като професионалисти

прочети още

5 Проблема, свързани със седенето на тоалетната

прочети още

Превенция и лечение на запека

прочети още