Хомеопатия при запек

Хомеопатия при запек

6 юни 2019

Хомеопатията разполага с широк набор ефективни средства за лечение на запек, подходящи за всички възрастови групи. Те са естествени и без риск от нежелани странични ефекти за разлика от лаксативите. Сравнете характеристиките на тези хомеопатични медикаменти и ако откриете съвпадение със своите оплаквания, можете да използвате за подобряване на състоянието си терапия със съответната дозировка в ниски потенции – D6, D10, D12.

 

Calcium carbonicum Hahnemanni D10 - при забавено храносмилане и метаболизъм, придружени от запек. Въпреки невъзможността за дефекация, понякога с дни наред, пациентите не чувстват затруднения, спокойни са и състоянието не ги притеснява по никакъв начин. Стават чувствителни и лесно раздразними, когато настъпи моментът за физиологичния процес. Бавни и по темперамент, и по реакции, често със слаба имунна система, податливи на вируси и инфекции.

 

Silicea D10 – значимо лекарство при запек с проблемно отделяне на изпражненията, които се връщат обратно. Несигурни и плахи като нагласа, тези пациенти се оплакват от невъзможността да извършат физиологичния процес. Изпражненията са меки, но не могат да бъдат отделени. В такива случаи, Silicea е най-полезното хомеопатично средство. Констипация при жени преди и по време на менструация е друг случай, в който може да помогне Silicea D10.

 

Lycopodium D6 - резултатно хомеопатично лекарство при запек с метеоризъм и подут корем. Много подходящо средство за лечението на този проблем при възрастни хора, както и при случаи на синдром на раздразнените черва. Препоръчва се и при запек по време на пътуване или поради заседнал начин на живот. Често оплакванията са придружени от метеоризъм и проблеми с черния дроб.

 

Sepia D10 – при запек, свързан със заболявания на репродуктивните органи, запек по време на бременност или след раждането.

 

Nux vomica D6 – при констипация, съпроводена със състояния на раздразнение и гняв. При постоянни, но неефективни позиви за дефекация, придружени от болезнени усещания. Изпражненията са оскъдни, дори и при неколкократни изхождания не се усеща пълно облекчение. Запекът може да е придружен от болка в корема. Подходящо лекарство също така, когато проблемът е възникнал поради заседнал начин на живот.

 

Bryonia alba D6 – едно от най-популярните хомеопатични средства при запек с твърди изпражнения, които много трудно се отделят. Понякога състоянието е придружено от подуване на корема. 

 

При остри състояния лекарствата в ниски потенции – D6, D10, D12, могат да се приемат до 6 пъти дневно по 1 доза (5-10 глобули). При хронични оплаквания е необходимо задължително лечение на терена, като тези медикаменти могат да продължат да бъдат приемани 2-3 пъти дневно по 1 доза, с оглед да профилактират обострянето.

 

 

Информацията за хомеопатичните монопрепарати може да ви даде обща представа за какво могат да бъдат използвани, но не отменя необходимостта от консултация с лекар, фармацевт или квалифициран хомеопат, за да бъде ефективно лечението. При липса на ясно изразено подобрение на симптомите в рамките на няколко дни, не бива да отлагате консултацията с медицинско лице.

 

Необходими промени в начина на живот

 

Каквито и лекарства да вземате, ако не предприемете някои важни стъпки за регулиране на дейността на стомашно-чревния тракт, оплакванията ще продължават. Има много фактори, които предразполагат към поява на запек: диета с ниско съдържание на фибри, заседнал начин на живот с много ниска физическа активност, намален прием на течности, прием на добавки като калций и желязо, прекомерна употреба на антидепресанти, лаксативи и др. Запекът е често срещано оплакване сред жените по време на бременност. Някои здравословни проблеми като захарен диабет, хипотиреоидизъм и синдром на раздразнените черва също са свързани с този проблем.

 

Физическата активност от всякакъв вид има силно въздействие при констипация. Нужно е също да се повиши приемът на вода. Влючете в ежедневното меню зеле, което е добре да е сурово, но в случай, че не се понася добре, може да се задуши или свари. Други полезни култури са броколи и бобови растения, тъй като помагат за регулиране на движението на червата. Сушените плодове като кайсии, сини сливи, смокини и компотите от тях също са много полезни, както и в суров вид, небелени.

 

Важно е да се спре консумацията на тестени храни, които блокират чревната перисталтика. Оплаквания като метеоризъм и запек са симптоми за неправилно храносмилане и процес на активна ферментация в стомашно-чревния тракт. Трябва да се прецени дали причина са: небалансирано ежедневно меню, неподходящо съчетание на храни помежду им или на ядене в неподходящо време на деня.

 

Нашият продукт тоалетно столче Squatty Potty ще спомогне за очистването на червата, поставяйки ви в естествена клекнала позиция - много по-лесно ще се изпразнят и изчистят напълно.

За разлика от огромното мнозинство медицински билки, сената – малко храстовидно растение, произхождащо от Северна Африка, има едно единствено показание – запек. За сметка на това, обаче, тя е изключително ефективна, поради което се предлага масово в насипен вид или под формата на огромен брой лекарствени продукти или хранителни добавки. За познавачите на билки, тя е средството на избор при констипация.

прочети още

Упражненията, освен че тонизират коремните мускули, нежно масажират храносмилателния тракт и вътрешните органи, като това действа изключително благотворно на перисталтиката на червата. Така се подпомага работата на цялата храносмилателната система и се подобрява нейната функция.

прочети още

Съвременното ежедневие ни лишава от един жизненоважен витамин – витамин D, който още наричаме “слънчевия витамин”. В днешни дни всеки един от нас прекарва все повече от времето си вътре, вместо на слънчева светлина. Дори и в почивните дни, повечето от нас избират да прекарат почивката пред телевизора или компютъра, което естествено води до дефицит на витамин D в нашия организъм.

прочети още

Запек, диария, подуване на корема и болки издават така наречения синдром на раздразнено дебело черво. Той създава проблеми на деца и на подрастващи. А в основата на това лечимо страдание често е дефицитът на витамин D, сочи ново проучване. 

прочети още

Болшинството паразити се намират в дебелото черво. Според Кралската медицинска академия на Великобритания „95% от болестите и неразположенията са свързани пряко или косвено със замърсено дебело черво“.

прочети още

Ленивите черва /запек/ е едно от най-разпространените заболявания, от което страдат 90 процента от населението на земята. Можем да ви обясним какво трябва да се разбира под термина лениви черва, като ви запознаем с признаците на естествената, нормална функция на червата. При правилно хранене с натурална храна и при нейното пълноценно усвояване здравият организъм изхвърля нейните отпадъци през червата след 1-2 часа. Колкото пъти се храним, толкова пъти е нужно да изпразваме червата си. Отделената маса трябва да бъде еднородна, без особен мирис и не бива да зацапва. Знаейки това, кой от нас може да се похвали, че червата му функционират нормално?

прочети още

Сигурни симптоми за недостиг на ензими:  Ензимите от храната се разрушават лесно в процеса на готвене. Симптомите при дефицит на ензими са свързани с натрупването на килограми или храносмилателни проблеми като газове, подуване и гадене. Всичко това може бързо да бъде преустановено чрез прием на ензими – посредством храната и хранителните добавки.

прочети още

Доказано е, че редица състояния, като недостиг на енергия, запек, преждевременно стареене, проблеми с паметта, депресия, тревожни разстройства и др., могат да бъдат следствие на ензимна недостатъчност. В случаите, в които поради недостиг на ензими приетите белтъчини, въглехидрати и мазнини не могат да бъдат усвоени, се стига до редица неразположения.

прочети още

Всеизвестно е, че зеленчуците са много полезни и задължително трябва да присъстват в менюто ни. Но знаем ли кой зеленчук за какво е полезен и че всъщност едни са много по-богати на витамини и минерали, от други? В тази статия ще се спрем на първенците от зеленчуковия свят, които доставят най-много полезни вещества на човешкия организъм.

прочети още

Дебелото черво е канализационната система на тялото. Подобно на всички здрави и правилно функциониращи системи, то трябва да бъде почиствано и поддържано, за да функционира правилно. Когато ядем силно преработени, рафинирани или известни като „фалшиви“ храни, нашите черва се натоварват с нездравословните отломки от тези храни.

прочети още

Поемаме всякакви химикали, хормони, токсини и прочее отрови с храната, водата, въздуха, боледуваме, поемаме всякакви хапчета, антибиотици, “чудодейни лекове”… които се натрупват в тялото ни във вид на шлаки, налепи по стените на вътрешните органи, тежки метали, гной, слуз и т.н. А за тяхното извеждане от организма не правим нищо…….

прочети още

Какво стои зад „модерната“ дума ДЕТОКС? Детоксикация/детокс е медицинска процедура за премахване на токсични субстанции от организма, функция,която обикновено се изпълнява от черния дроб и бъбреците. Това, което в алтернативната медицина и хомеопатията е познато като детокс, няма ясна дефиниция в науката.

прочети още

Мечтаете за идеална фигура, но каквото и да правите усилията ви се провалят всеки път?Ако стрелката на кантара не помръдва, има голяма вероятност да допускате една от следните грешки:

прочети още

След една определена възраст на всички ни се иска да изглеждаме по-млади. А и в днешно време стереотипа да си млад и красив ни се натрапва отвсякъде. „Инструментите“ на вечната младост - козметика за бръчки, пластични операции и различни процедури агресивно се рекламират, обещавайки мигновено подмладяване. От друга страна перфектните снимки в социалните мрежи ни карат да се замислим – само по нас ли времето оставя своите следи?

прочети още

Всички знаем какво означава запек или по-научното му название констипация, затова в днешната статия няма да се спираме по същество на това неприятно състояние. Някои от нас са с хроничен такъв проблем, а други са в това състояние само понякога. В днешно време заради пониженото качество на живот все повече хора развиват сериозни болестни състояния, подценявайки „притежанието“ на запек и не лекуването му.

прочети още

• Squatty Potty е одобрено и пропоръчано от известни личности като Jimmy Kimmel и има повече от 4000 Amazon ревюта. • Проучването разкрива, че тоалетното столче Squatty Potty Ви помага да ходите по бързо и лесно до тоалетна. • Лекарите казват, че помага при запек.

прочети още

Изследване как клякането елиминира запека

прочети още

Превенция и лечение на хемороидите

прочети още

Проблеми с тазовото дъно

прочети още

Научете се как да ходите до тоалетната като професионалисти

прочети още

5 Проблема, свързани със седенето на тоалетната

прочети още

Превенция и лечение на запека

прочети още