Физически упражнения при подуване на стомаха и запек

Физически упражнения при подуване на стомаха и запек

29 май 2019

Хиляди хора ежедневно страдат от храносмилателни проблеми, като подуване, запек, тежест в стомаха и др, но малцина знаят, че има упражнения, които могат да им бъдат от голяма полза. Истината е, че няма как да има имаме плосък корем и добра визия, ако страдаме от постоянно подуване или запек, а липсата на движение и неправилния начин на живот са в основата на тези проблеми. Именно заседналия начин на живот и лошата храна в съвременния свят водят до редица заболявания, в това число и на проблемите с храносмилателната система.

 

По какъв начин ни помагат упражненията?

 

Упражненията, освен че тонизират коремните мускули, нежно масажират храносмилателния тракт и вътрешните органи, като това действа изключително благотворно на перисталтиката  на червата. Така се подпомага работата на цялата храносмилателната система и се подобрява нейната функция. Самите упражнения са част от китайската лечебна гимнастика Цигун (Чигонг, Чигун) и се използват за регулиране на храносмилането и различни нарушения в храносмилателната система от хиляди години.

 

Как да изпълняваме упражненията?

 

Упражненията могат да се правят непосредствено след всяко хранене, но то не трябва да е обилно. Всяко от тях се повтаря най-малко 10 пъти, като изпълнението му е максимално бавно и плавно, съчетано с правилно дишане. Препоръчително е упражненията да се правят поне веднъж дневно, в съчетание с подходящ хранителен режим.

 

УПРАЖНЕНИЕ 1

 • Застанете коленичили на четири крака, като колената Ви са под тазобедрените стави, а дланите на широчината на раменете.
 • Издишайте и вдигнете дясната ръка и левия крак, докато застанат успоредно на пода.
 • След това с плавно движение, вдишвайки ги придвижете под тялото, навеждайки леко главата и закръгляйки гърба.
 • При вдишването първо издуваме корема и постепенно изпълваме гърдите с въздух.
 • Направете същото упражнение и с лява ръка и десен крак.
 • Повторете 10 пъти за всяка двойка крайници.

 

УПРАЖНЕНИЕ 2

 

 • Застанете прави с крака на широчината на раменете.
 • Поставете дланите обърнати напред на нивото на гърдите.
 • Вдишайте бавно, обръщайки дланите към вас.
 • След това издишайте и обърнете отново дланите напред, все едно избутвате въздуха.
 • Повторете цялото движение 100 пъти, комбинирайки го с положителни мисли насочени към храносмилателната система.

 

УПРАЖНЕНИЕ 3

 

 • Застанете прави с крака на широчината на раменете
 • Сплетете пръстите на двете си ръце и съберете длани, навеждайки се към десния си крак.
 • Вдишайте и плавно повдигнете двете си ръце над главата, изпънати в лакти.
 • Вдишвайки се наведете надолу, но към левия крак.
 • Повторете 10 пъти към всеки крак.

 

Нашият продукт тоалетно столче Squatty Potty ще спомогне за очистването на  червата, поставяйки ви в естествена клекнала позиция - много по-лесно ще се изпразнят и изчистят напълно.

 

 

 

За разлика от огромното мнозинство медицински билки, сената – малко храстовидно растение, произхождащо от Северна Африка, има едно единствено показание – запек. За сметка на това, обаче, тя е изключително ефективна, поради което се предлага масово в насипен вид или под формата на огромен брой лекарствени продукти или хранителни добавки. За познавачите на билки, тя е средството на избор при констипация.

прочети още

Хомеопатията разполага с широк набор ефективни средства за лечение на запек, подходящи за всички възрастови групи. Те са естествени и без риск от нежелани странични ефекти за разлика от лаксативите. Сравнете характеристиките на тези хомеопатични медикаменти и ако откриете съвпадение със своите оплаквания, можете да използвате за подобряване на състоянието си терапия със съответната дозировка в ниски потенции – D6, D10, D12.

прочети още

Съвременното ежедневие ни лишава от един жизненоважен витамин – витамин D, който още наричаме “слънчевия витамин”. В днешни дни всеки един от нас прекарва все повече от времето си вътре, вместо на слънчева светлина. Дори и в почивните дни, повечето от нас избират да прекарат почивката пред телевизора или компютъра, което естествено води до дефицит на витамин D в нашия организъм.

прочети още

Запек, диария, подуване на корема и болки издават така наречения синдром на раздразнено дебело черво. Той създава проблеми на деца и на подрастващи. А в основата на това лечимо страдание често е дефицитът на витамин D, сочи ново проучване. 

прочети още

Болшинството паразити се намират в дебелото черво. Според Кралската медицинска академия на Великобритания „95% от болестите и неразположенията са свързани пряко или косвено със замърсено дебело черво“.

прочети още

Ленивите черва /запек/ е едно от най-разпространените заболявания, от което страдат 90 процента от населението на земята. Можем да ви обясним какво трябва да се разбира под термина лениви черва, като ви запознаем с признаците на естествената, нормална функция на червата. При правилно хранене с натурална храна и при нейното пълноценно усвояване здравият организъм изхвърля нейните отпадъци през червата след 1-2 часа. Колкото пъти се храним, толкова пъти е нужно да изпразваме червата си. Отделената маса трябва да бъде еднородна, без особен мирис и не бива да зацапва. Знаейки това, кой от нас може да се похвали, че червата му функционират нормално?

прочети още

Сигурни симптоми за недостиг на ензими:  Ензимите от храната се разрушават лесно в процеса на готвене. Симптомите при дефицит на ензими са свързани с натрупването на килограми или храносмилателни проблеми като газове, подуване и гадене. Всичко това може бързо да бъде преустановено чрез прием на ензими – посредством храната и хранителните добавки.

прочети още

Доказано е, че редица състояния, като недостиг на енергия, запек, преждевременно стареене, проблеми с паметта, депресия, тревожни разстройства и др., могат да бъдат следствие на ензимна недостатъчност. В случаите, в които поради недостиг на ензими приетите белтъчини, въглехидрати и мазнини не могат да бъдат усвоени, се стига до редица неразположения.

прочети още

Всеизвестно е, че зеленчуците са много полезни и задължително трябва да присъстват в менюто ни. Но знаем ли кой зеленчук за какво е полезен и че всъщност едни са много по-богати на витамини и минерали, от други? В тази статия ще се спрем на първенците от зеленчуковия свят, които доставят най-много полезни вещества на човешкия организъм.

прочети още

Дебелото черво е канализационната система на тялото. Подобно на всички здрави и правилно функциониращи системи, то трябва да бъде почиствано и поддържано, за да функционира правилно. Когато ядем силно преработени, рафинирани или известни като „фалшиви“ храни, нашите черва се натоварват с нездравословните отломки от тези храни.

прочети още

Поемаме всякакви химикали, хормони, токсини и прочее отрови с храната, водата, въздуха, боледуваме, поемаме всякакви хапчета, антибиотици, “чудодейни лекове”… които се натрупват в тялото ни във вид на шлаки, налепи по стените на вътрешните органи, тежки метали, гной, слуз и т.н. А за тяхното извеждане от организма не правим нищо…….

прочети още

Какво стои зад „модерната“ дума ДЕТОКС? Детоксикация/детокс е медицинска процедура за премахване на токсични субстанции от организма, функция,която обикновено се изпълнява от черния дроб и бъбреците. Това, което в алтернативната медицина и хомеопатията е познато като детокс, няма ясна дефиниция в науката.

прочети още

Мечтаете за идеална фигура, но каквото и да правите усилията ви се провалят всеки път?Ако стрелката на кантара не помръдва, има голяма вероятност да допускате една от следните грешки:

прочети още

След една определена възраст на всички ни се иска да изглеждаме по-млади. А и в днешно време стереотипа да си млад и красив ни се натрапва отвсякъде. „Инструментите“ на вечната младост - козметика за бръчки, пластични операции и различни процедури агресивно се рекламират, обещавайки мигновено подмладяване. От друга страна перфектните снимки в социалните мрежи ни карат да се замислим – само по нас ли времето оставя своите следи?

прочети още

Всички знаем какво означава запек или по-научното му название констипация, затова в днешната статия няма да се спираме по същество на това неприятно състояние. Някои от нас са с хроничен такъв проблем, а други са в това състояние само понякога. В днешно време заради пониженото качество на живот все повече хора развиват сериозни болестни състояния, подценявайки „притежанието“ на запек и не лекуването му.

прочети още

• Squatty Potty е одобрено и пропоръчано от известни личности като Jimmy Kimmel и има повече от 4000 Amazon ревюта. • Проучването разкрива, че тоалетното столче Squatty Potty Ви помага да ходите по бързо и лесно до тоалетна. • Лекарите казват, че помага при запек.

прочети още

Изследване как клякането елиминира запека

прочети още

Превенция и лечение на хемороидите

прочети още

Проблеми с тазовото дъно

прочети още

Научете се как да ходите до тоалетната като професионалисти

прочети още

5 Проблема, свързани със седенето на тоалетната

прочети още

Превенция и лечение на запека

прочети още