Опорните точки на човешкото здраве – храносмилателните ензими

Опорните точки на човешкото здраве – храносмилателните ензими

19 април 2019

Опорните точки на човешкото здраве – храносмилателните ензими

 

 

Ензимите играят огромна роля в храносмилателните процеси. Пример за това могат да бъдат случаите, в които пациенти с алергичен ринит (назална алергия), са излекували алергията си именно с допълнителен прием на храносмилателни ензими! Тук ще попитате - какво общо могат да имат храносмилателните ензими с алергичния ринит? Колкото и невероятно да ви звучи, могат да имат много общо!

 

 

Доказано е, че редица състояния, като недостиг на енергия, запек, преждевременно стареене, проблеми с паметта, депресия, тревожни разстройства и др., могат да бъдат следствие на ензимна недостатъчност.

 

В случаите, в които поради недостиг на ензими приетите белтъчини, въглехидрати и мазнини не могат да бъдат усвоени, се стига до редица неразположения.

Така например, при непълно усвояване на въглехидратите, може да се стигна до затлъстяване и/или сърдечно-съдови заболявания, прекомерно отделяне на газове. Когато протеините пък не се смилат добре, могат да пострадат бъбреците и черния дроб.

 

Ензими са белтъците, които ускоряват химичните процеси в организма. Те участват в много от телесните процеси, включително – разграждането на храната.

По-голяма част от ензимите се отделят от клетките в тялото, но останалите – трябва да се набавят чрез храната или с помощта на хранителни добавки. И тъй като много от жизнено важните функции на организма зависят от наличието на определени ензими, от особено важно значение е тялото да разполага поне с най-важните от тях.

 

Няма причина процесът на храносмилане да бъде ограничаван единствено до храносмилателния тракт. Тъкмо обратното, има много доказателства, че протеините могат да бъдат разградени на съставните им аминокиселини навсякъде по човешкото тяло. Храносмилателните ензими могат да участват супер ефективно в усвояването на чуждите протеини в тялото. Заедно с това, тези протеолитични ензими имат важно значение и за имунната система и възстановяването от заболявания.

 

Освен в храносмилането, протеолитичните ензими участват и в други процеси в организма, включително имунологичните реакции, кръвосъсирването и др.

Освен всичко това, ензимите непрекъснато се борят с постъпващите в организма токсини. При наличие на хронични или остри заболявания обаче, ензимите в организма започват бързо да се изчерпват, което води до перманентна умора, преждевремнно стареене и др. За възстановяването на ензимния баланс в организма понякога не е достатъчен само правилен хранителен режим, но и допълнителен прием на храносмилателни ензими.

 

Интересен факт е, че панкреатичните ензими не могат да бъдат открити в кръвта на болния от рак човек. Производството на ензими при пациенти, болни от рак, е значително намалено. Известно е също, че сред вегетарианците случаите на болни от рак са много по-редки, в сравнение с хората, които консумират месо и млечни продукти. Именно затова специалистите препоръчват прием на повече сурови растителни храни, като плодове и зеленчуци, както и ядки и семена.

 

Наличието на достатъчно количество ензими в тялото гарантира добро здраве и перфектно храносмилане. 

 

В следващата статия ще се спрем на видовете ензими и храните, от които можем да си ги набавим.

 

И след като ензимите в тялото Ви си свършат работата, осигурете си тоалетно столче  Squatty Potty за лесна и пълна дефекация!

Съвременното ежедневие ни лишава от един жизненоважен витамин – витамин D, който още наричаме “слънчевия витамин”. В днешни дни всеки един от нас прекарва все повече от времето си вътре, вместо на слънчева светлина. Дори и в почивните дни, повечето от нас избират да прекарат почивката пред телевизора или компютъра, което естествено води до дефицит на витамин D в нашия организъм.

прочети още

Запек, диария, подуване на корема и болки издават така наречения синдром на раздразнено дебело черво. Той създава проблеми на деца и на подрастващи. А в основата на това лечимо страдание често е дефицитът на витамин D, сочи ново проучване. 

прочети още

Болшинството паразити се намират в дебелото черво. Според Кралската медицинска академия на Великобритания „95% от болестите и неразположенията са свързани пряко или косвено със замърсено дебело черво“.

прочети още

Ленивите черва /запек/ е едно от най-разпространените заболявания, от което страдат 90 процента от населението на земята. Можем да ви обясним какво трябва да се разбира под термина лениви черва, като ви запознаем с признаците на естествената, нормална функция на червата. При правилно хранене с натурална храна и при нейното пълноценно усвояване здравият организъм изхвърля нейните отпадъци през червата след 1-2 часа. Колкото пъти се храним, толкова пъти е нужно да изпразваме червата си. Отделената маса трябва да бъде еднородна, без особен мирис и не бива да зацапва. Знаейки това, кой от нас може да се похвали, че червата му функционират нормално?

прочети още

Сигурни симптоми за недостиг на ензими:  Ензимите от храната се разрушават лесно в процеса на готвене. Симптомите при дефицит на ензими са свързани с натрупването на килограми или храносмилателни проблеми като газове, подуване и гадене. Всичко това може бързо да бъде преустановено чрез прием на ензими – посредством храната и хранителните добавки.

прочети още

Всеизвестно е, че зеленчуците са много полезни и задължително трябва да присъстват в менюто ни. Но знаем ли кой зеленчук за какво е полезен и че всъщност едни са много по-богати на витамини и минерали, от други? В тази статия ще се спрем на първенците от зеленчуковия свят, които доставят най-много полезни вещества на човешкия организъм.

прочети още

Дебелото черво е канализационната система на тялото. Подобно на всички здрави и правилно функциониращи системи, то трябва да бъде почиствано и поддържано, за да функционира правилно. Когато ядем силно преработени, рафинирани или известни като „фалшиви“ храни, нашите черва се натоварват с нездравословните отломки от тези храни.

прочети още

Поемаме всякакви химикали, хормони, токсини и прочее отрови с храната, водата, въздуха, боледуваме, поемаме всякакви хапчета, антибиотици, “чудодейни лекове”… които се натрупват в тялото ни във вид на шлаки, налепи по стените на вътрешните органи, тежки метали, гной, слуз и т.н. А за тяхното извеждане от организма не правим нищо…….

прочети още

Какво стои зад „модерната“ дума ДЕТОКС? Детоксикация/детокс е медицинска процедура за премахване на токсични субстанции от организма, функция,която обикновено се изпълнява от черния дроб и бъбреците. Това, което в алтернативната медицина и хомеопатията е познато като детокс, няма ясна дефиниция в науката.

прочети още

Мечтаете за идеална фигура, но каквото и да правите усилията ви се провалят всеки път?Ако стрелката на кантара не помръдва, има голяма вероятност да допускате една от следните грешки:

прочети още

След една определена възраст на всички ни се иска да изглеждаме по-млади. А и в днешно време стереотипа да си млад и красив ни се натрапва отвсякъде. „Инструментите“ на вечната младост - козметика за бръчки, пластични операции и различни процедури агресивно се рекламират, обещавайки мигновено подмладяване. От друга страна перфектните снимки в социалните мрежи ни карат да се замислим – само по нас ли времето оставя своите следи?

прочети още

Всички знаем какво означава запек или по-научното му название констипация, затова в днешната статия няма да се спираме по същество на това неприятно състояние. Някои от нас са с хроничен такъв проблем, а други са в това състояние само понякога. В днешно време заради пониженото качество на живот все повече хора развиват сериозни болестни състояния, подценявайки „притежанието“ на запек и не лекуването му.

прочети още

• Squatty Potty е одобрено и пропоръчано от известни личности като Jimmy Kimmel и има повече от 4000 Amazon ревюта. • Проучването разкрива, че тоалетното столче Squatty Potty Ви помага да ходите по бързо и лесно до тоалетна. • Лекарите казват, че помага при запек.

прочети още

Изследване как клякането елиминира запека

прочети още

Превенция и лечение на хемороидите

прочети още

Проблеми с тазовото дъно

прочети още

Научете се как да ходите до тоалетната като професионалисти

прочети още

5 Проблема, свързани със седенето на тоалетната

прочети още

Превенция и лечение на запека

прочети още