Фази на съня.

Фази на съня.

30 юли 2021

Доскоро погрешно беше разбирането, че сънят е пасивен процес, чиято основна функция е възстановяването на енергийните ресурси на организма. Днес благодарение на един метод, познат като полисомнография, можем да надникнем по-дълбоко във физиологията на това състояние и да открием, че сънят всъщност е един сложен, активен процес, в който мозъкът ни изобщо не „спи”, а функционира без почивка.

 

Регистрирането на съня чрез полисомнография обединява в себе си резултати, получени от електроенцефалография ЕЕГ, електромиография ЕМГ, електроокулография ЕОГ, както и много други параметри в зависимост от характера и целта на изследването. 

Въз основа на електрофизиологичните критерии е доказано, че сънят обединява в себе си 3 фази:

 

  1. Будно състояние

- на ЕЕГ се представя с т.нар алфа-ритъм, когато човекът е със затворени очи, но все още не е заспал.


  2. NREM - сън т.нар бавновълнов сън

 

Той може да се раздели на 4 стадия:

 

  • 1 стадий- стадий на леко заспиване. Характерни са търкалящите се очни движения, по-рядкото мигане и постепенното намаляване на мускулния тонус. В този стадий събуждането е лесно.

 

  • 2 стадий– преходен стадий. Вече липсват очни движения и мускулния тонус е значително намален.

 

  • 3 и 4 стадий– стадий на дълбок сън. В този период прагът на събуждане е най-висок.

Характерни за NREM - сънят са понижената сърдечна честота и кръвно налягане, ритмичното дишане и понижения мускулен тонус. Очните движения са бавни, „търкалящи се”. Събуден в тази фаза, човекът често се чувства в началото дезориентиран за време и място.

  1. REM

- сън т.нар бързовълнов сън, с бързи очни движения (Rapid Eye Movement)


Резултатите от ЕЕГ наподобяват тези получени в будно състояние. Тази фаза се отличава с изключителна вулнерабилност на изследваните параметри - сърдечната честота е ускорена и неправилна, кръвното налягане е повишено и нестабилно, дишането също е неправилно, терморегулацията е неефективна. Всичко това се наблюдава на фона на пълна мускулна релаксация.

 

В REM – съня липсва регулация на важни биологични функции, което прави тази фаза най-уязвима за сърдечни и дихателни нарушения. Събуден в тази фаза, човекът в повечето случаи е с ясно съзнание и готов за ставане.

 

Характерни за този сън са също и съновиденията, докато при бавновълновия сън те са рядкост, а ако ги има често преобладават кошмарните сънища.

 

В рамките на нощта сънят протича в 4-5 цикъла от по 90 - 110 минути.

 

Всеки цикъл съдържа последователно преминаващите една в друга фази на будно състояние – NREM –сън – REM – сън, като след това започва нов цикъл. NREM – сънят заема 75% от цялата продължителност на цикъла и е по-изразен през първата част на нощта. През последната трета на нощта преобладава REM – сънят. Тогава и вероятността да се събудим е най-гoляма.


Интересно е да се отбележи и фактът, че докато дълбокият сън е свързан предимно с възстановяване и съхранение на енергийните ресурси на организма, то REM – сънят е важен основно за работата на нервната система – за затвърждаване на паметта и за изготвяне на готови програми за действие спрямо ситуации, които още организмът не е срещал. Това изключително се потвърждава и в съотношението между двете фази на съня в различните възрастови периоди. Новороденото прекарва 16-18 часа от денонощието в сън, като в над 50% от това време преобладава REM – сънят. На 2-5 годишна възраст този дял намалява на 25%, след което се съхранява относително стабилен дори при много възрастни индивиди.

 

Качеството на съня също показва възрастови различия, като в ранна детска възраст дълбокият сън има значителен превес. Тази ефективност се запазва до около 30-годишна възраст, след което все повече се наблюдават нощните събуждания. 

 

Бъдете здрави, грижете се за себе си и се доверете на Squatty Potty – част от по-здравословния начин на живот!

Всички видове живи организми имат свой уникален генетичен код. За дърветата от рода Coffea това правило не прави изключение. Кафето Робуста има 22 хромозоми и около 4 ароматни вещества, а кафето Арабика има 44 хромозоми и 90 ароматни вещества.

прочети още

Като едни истински кафе ценители, със сигурност сте опитвали известните сортове кафе Арабика и Робуста. А знаете ли по какво се различават съществено те? В следващите редове отделихме внимание именно на това – на онези малки детайли, формиращи индивидуалния облик на всеки от тях.

прочети още

Много се говори за имунитета – дали е силен, дали е слаб, как да го подкрепим и т.н., но какво значи всъщност силен имунитет? Под това хората разбират повишени съпротивителни сили срещу най-честите причинители на настинки – вируси и бактерии. Общоприето е, че човек със силен имунитет много рядко се разболява. В действителност нещата стоят по различен начин.

прочети още

В продължение на предишната ни статия и в тази ще ви разкажем кои храни и лекарства не бива да смесвате.

прочети още

Всички знаем, че лекарствата трябва да се взимат стриктно по разписание, както по отношение на доза и схема на прием, така и по отношение на начина на хранене по време на лечение. Представяме списък с комбинации от 9 храни и лекарства, които не бива да приемате в никакъв случай. Четете и бъдете здрави.

прочети още

В продължение на предишната ни статия, в тази ще ви разкажем за останалите супер полезни кореноплодни зеленчуци. Фенел, картофи, пащърнак или целина и джинджифил - всички се намират лесно в този сезон и ще ви донесат вкусни и полезни моменти.

прочети още

През зимния сезон кореноплодните зеленчуци: червено цвекло, моркови, зеле, гулия, целина, ряпа, пащърнак, картофи, са най-добрият източник на минерали и витамини за организма. Те могат да бъдат приготвени във вид на сокове, салати и като задушени зеленчуци.

прочети още

Меланомът представлява раково образувание, развиващо се от клетките, отговарящи за производството на пигмента, оцветяващ кожата, очите и косата ни – меланин. По тази причина тези са и рисковите части от тялото, където е възможна появата на меланом. В изключително редки случаи това образувание се наблюдава и на места като назалната кухина и гърлото.

прочети още

Знаете ли колко са бенките по тялото ви? Ако някой си мисли, че са 0 или едва 2-3, то вероятността да не е разгледал обстойно кожата си, е голяма. Бенките обикновено се образуват в детството и юношеството, като след 20-годишна възраст наброяват между 10 и 40.

прочети още

Нарът е един от най-полезните плодове, познати на човека. От хиляди години насам сокът му се използва с медицински цели. Смята се, че нарът може да помогне за превенция на рак, подобряване на имунитета и плодовитостта. Хранителните вещества, които се съдържат в този плод са впечатляващи. В една купа (174 грама) се съдържат 144 калории и следните вещества:

прочети още

В предишната ни статия ви разказахме за ползите от фолиевата киселина, но в тази ще ви разкажем за кои хора приемът й не е подходящ и какви са възможните рискове. Повечето хора могат да приемат фолиева киселина. За някои от тях обаче тя не е препоръчителна. Поради тази причина, за да сте сигурни, че тя няма да ви навреди, ви съветваме да съгласувате приема й с лекуващия й лекари, ако:

прочети още

Фолиевата киселина, позната още под името Витамин В9, е един от най-важните за здравето водноразтворими витамини. Нейното значение е ключово за синтезирането на клетъчния генетичен материал, както и за множество процеси в човешкия организъм. Свикнали сме да чуваме, че този тип витамини са препоръчителни за бременните, защото са свързани с правилното изграждане на гръбначния стълб на бебето.

прочети още

Мозъкът също се нуждае от грижи като всички останали органи в човешкото тяло. С напредването на възрастта мозъкът и в частност мозъчните клетки започват да работят много по-бавно. Истината е, че след като човек навърши 25-годишна възраст, започва да губи мозъчни клетки. Добрата новина е, че има как да се възстановят!

прочети още

Учeнитe твъpдяxa дocĸopo, чe ĸлeтĸитe нa мoзъĸa ca фиĸcиpaн бpoй, ĸoйтo нaмaлявa c тeчeниe нa гoдинитe. Kaĸвo ce oĸaзвa, oбaчe? Bъпpeĸи чe пo-гoлямaтa чacт oт нeвpoнитe дa ce пoявявaт в пepиoдa нa дeтcĸитe ни гoдини, в чacт oт цeнтpoвeтe тe ce oбpaзyвaт и ĸoгaтo cмe вeчe нa зpялa възpacт, пoняĸoгa дopи и в гoдинитe нa cтapocттa. Πpoцecът e извecтeн ĸaтo нeвpoгeнeзa.

прочети още

В продължение на предишната ни статия, в тази ще ви предложим варианти за намаляване и предпазване от вредното влияние на мобилните телефони. 10 съвета как да се предпазим от вредното облъчване на мобилните телефони: Не позволявайте на деца под 10 години да използват GSM, освен при спешни случаи. При процеса на развитие в тази възраст слуховите органи са най-чувствителни към електромагнитните вълни.

прочети още

В началото на 2009 година бяха обявени категорични доказателства за вредите, които мобилните телефони и антените за тях нанасят върху човешкото здраве. Здравните власти в Германия, Франция, Швейцария, Гърция, Израел и други държави настояват джиесемите да се използват по-рядко, особено от децата. Немските дори обсъждат въвеждането на забраната за използване на мобилни телефони от деца до 10 г.

прочети още

Позитивният ефект на съня върху физическото и емоционалното състояние на организма е резултат от цяла каскада от биохимични процеси, протичащи в тялото по време на сън. Учените отдавна са установили прякото влияние на съня върху най-важните органи на тялото. Оказва се, че някои от тях единствено по време на сън получават възможност за кратка възстановителна почивка.

прочети още

В продължение на предишната ни статия, ще ви доразкрием тайните на цветовете и въздействието им върху нас. СИНЬО Това е цветът на креативността, а също и на вярата, на истината и разума. Свързва се с интелекта, честността и искреността и с умението да се говори. Това е цветът на Пета чакра. Пета чакра отговаря за способността ни да говорим и да бъдем чути; да казваме истината; да изразяваме себе си и да създаваме; да презентираме и продаваме с лекота.

прочети още

Светлината – това са видимите чрез очите ни електромагнитни вълни с диапазон на дължината от 380 до 760 нанометра. Светлината е естествено условие за живота на човека на Земята и е необходима за неговото здраве и жизнеспособност. А различните цветове са всъщност различни тонове на светлината. Цветовете са наш естествен ресурс. Ние ги използваме всеки ден, макар и несъзнателно. Още в древността хората са разбрали, че цветовете ни въздействат по различен начин. И ние самите определяме някои цветове като весели, радостни, празнични, а други като унили и мрачни. Цвета създава определена емоционална атмосфера, влияе на настроението, самочувствието и работоспособността. Но освен това цветът влияе и на физиологията. Например при една и съща температура на помещението на човек му е топло, ако стаята е в ярки топли цветове, и усеща студ, ако помещението е в студени синкави цветове.

прочети още

Продължаваме и със съветите как сами да раздвижите лимфата си. В продължение на предишната ни статия, в тази ще ви запознаем с останалите ползи, които лимфния дренаж ни носи. Зеленолистните се справят с почистващането на лимфата Съдържанието на хлорофил в зеленолистните и зелените зеленчуци помага да се изчисти кръвта и лимфата.

прочети още

Лимфната система се състои от жлези, лимфни възли, далак, тимус и сливици. Течността, образувана в тъканите на нашето тяло, с помощта на лимфата, преминава в кръвта, където се извършва по-нататъшно прочистване през черния дроб и бъбреците. Лимфният поток помага на тялото ни да се отърве от отпадните продукти, които се натрупват по различни причини, като агресивен и чест прием на определени лекарства, вредна храна, замърсяване на въздуха и различни токсини от употребата на препарати за почистване, например.

прочети още

Лимфната система е част от циркулаторната система на организма. Състои се от лимфни съдове, лимфни възли и лимфни органи. В групата на лимфните органи се включват слезката (далак), тимусната жлеза, както и дифузната лимфоидна тъкан (сливици, лимфни струпвания в червата, респираторния тракт и други). По лимфните съдове се движи и лимфната течност, по-често наричана лимфа.

прочети още

Камъните в бъбреците (уролитиаза, нефролитиаза, бъбречно-каменна болест) са твърди отлагания в бъбреците. Причини за камъните в бъбреците Те се образуват, когато в резултат на дисбаланс урината се концентрира интензивно, позволявайки на минералните соли и киселините да кристализират и да се слепят.

прочети още

Можете да оцелеете тридесет дни без никаква храна и несмъртоносно прострелян от куршум. Имате малък шанс да оцелеете дори да бъдете заразен с опасно заболяване като Ебола. Но без вода? Всичко, което имате, е 72 часа живот. Количеството вода, което приемаме също е от значение. Половин литър на ден би ни поддържал живи, но вероятността да изпитаме странични ефекти като главоболие, виене на свят, ускорен пулс и дишане, е голям.

прочети още

Как да подобрим качеството на въздуха, който дишаме? Въздухът в затворените помещения За да подобрите качеството на въздуха в затворените помещения можете да направите много повече! Като начало ето някои добри практики с цел превенция, който е добре да спазвате в ежедневието:

прочети още

Въпросът за мръсния въздух е изключително важен, защото никое човешко същество не може да оцелее повече от няколко минути без кислород! Проблемът е, че заедно с кислорода поемаме опасни съединения като изгорели газове, фини прахови частици, серен диоксид, азотен диоксид и други вредни субстанции.

прочети още

Химическа красота – знаем ли всъщност каква вреда нанася тя на телата ни, вътре и отвън? Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и това, което слагаме върху нея, е също толкова важно, колкото храните и напитките, които поемаме. Доказано е, че 60% от това, което слагаме върху кожата, навлиза през кръвта в тялото за по-малко от 20 минути.

прочети още

В козметиката и фармацията парабените са широко разпространени химикали, известни още като консерванти. Антибактериалното действие на техните съединения може да предпази продуктите от появата и развитието на гъбички, като по този начин удължава срока на козметиката. Ниската цена и високата ефективност на парабените позволяват честата им употреба, както в бялата, така и в декоративната козметика.

прочети още

Боуен терапията носи името на създателя си - Том Боуен, който я разработва през 50-те години на ХХ век в Австралия. Тя представлява холистичен метод на терапията, който все по-широко се предпочита от пациентите в днешно време заради бързото ѝ и ефикасно действие.

прочети още

Авокадото е един много специален плод. Да, плод. Свикнали сме да разпознаваме плодовете по техния сладък или кисел вкус и точно поради тази причина авокадото е различно. Много хора казват, че е безвкусно, но това означава само, че нямат чувствителност към вкуса на авокадото или не са опитвали добре узряло авокадо.

прочети още

Броят на хората с Rh отрицателна кръв (Rh) е 15% от общия брой на населението на Земята. Има много предположения за това кои са тези хора. Някои теолози са убедени, че отрицателният Rh фактор е знак за техния „Божествен“ произход.  Нека да разберем откъде се е появила тази особеност и кои са тези хора. Rh е открит сравнително скоро, през 1940 година. Оттогава този фактор постоянно се изучава от експертите. И учените са направили някои много интересни заключения относно този фактор.

прочети още

Видът на кръвта не е нещо, което се проявява в ума ви, веднага щом станете сутрин. Поне не, докато не разберете какво влияние всъщност има върху живота ви. Предлагаме ви седем факти за кръвните групи, които със сигурност ще намерите изненадващи. След като ги научите, ще имате ново разбиране за кръвта, която тече във вените ви. Питър Д. Адамо е натуропат, който потвърждава, че различните видове кръв имат различни хранителни нужди.

прочети още

В продължение на предишната ни статия – в тази ще ви доразкажем за прекрасните ползи от йога: 6. Йога и енергия – Защо не опиташ да замениш сутрешното кафе с йога, вместо да бързаш излишно. Сурия Намаскар – поздрав към слънцето е съчетание на поредица от асани и пранаяма, която ще те зареди психически и физически за през целия ден. Тази древна йога практика е особено полезна рано сутрин. Ще чувстваш тялото си, ще си сигурен в себе си и разбира се по-осъзнат във всичко, което те чака през деня като предизвикателства, и възможности

прочети още

Йога е една, а йога практиките са много – хатха йога, анусара йога, тантра йога, кундалини йога, агни йога, раджа йога, йога нидра, йога на смеха, интегрална йога, силова йога, йога на лицето, даоистка йога, йога на ръцете, и още много видове йога. Йога ти помага да си в хармония и баланс, да се избавиш от стреса, натрупаните токсини, дори да се научиш да дишаш правилно, което е свързано с регулирането на много процеси в тялото и ума. Познати са над 100 положителни страни и ефекта от йога, а днес ще разгледаме 10-те най-ключови.

прочети още

Отдавна е известно, че употребата на някои храни може да задълбочи психични и физически проблеми при податливи хора. Консумацията на определени храни може да е причина за голяма част от здравословните проблеми. Особено днес, когато в менюто ни присъстват генномодифицирани и преработени храни и полуфабрикати.

прочети още

В тази статия ще ви разкажем на кои конкретни органи и състояния влияят благотворно овесените ядки. Овесени ядки, овесено брашно, овесена каша – все любими храни на много хора. Можете да ги приготвяте на топли и студени и да добавяте канела, орехи, нарязани ябълки и кокосово мляко или да ги гарнирате с каквото предпочитате – възможностите наистина са безброй, а резултатът винаги е божествен.  

прочети още

Овесените ядки са богати на протеини, ненаситени мастни киселини и витамин В. Те представляват зърнена храна, съдържаща висока концентрация на витамини и минерали. Полезните им свойства за кожата сa добре известни, както и способността им да регулират функционирането на червата. Невероятните ползи от овесените ядки са многобройни и всеки един от нас може да извлече от тях това, което най-силно цели.

прочети още

Със сигурност сте чували и знаете, че трансмазнините са възможно най-"лошите" мазнини, които можете да погълнете заедно с храната. Целта на настоящата статия не е да ви повтори за пореден път колко са вредни те и как трябва да ги избягвате на всяка цена, а да ви даде малко повече яснота какво представляват тези мазнини, откъде-накъде съществуват и защо редовното им присъствие в менюто ви може би не е най-добрата идея.

прочети още

Бабините мъдрости тип „Зиме излизай с храничка, лете – с абичка” са авторитетен извор на информация за поддръжката на здравословното състояние за много българи (защото „баба/народът знае най-добре”). Да разгледаме шест бабини мита за здравето и да видим доколко са верни. Една ябълка на ден, да си румен и засмен Изяждането на една ябълка дневно ви носи много здравословни точки. Британският билкар Филип Уийкс обяснява защо пет сочни плода на седмица могат наистина да ни запазят по-здрави

прочети още

В продължение на предишната статия, в тази ще продължим да ви разказваме за невероятните свойства на пробиотиците. Пробиотиците са полезни за женското здраве. В женското влагалище има различни видове пробиотични бактерии, като най-често се срещат лактобацилус. При нарушение на нормалната флора се развиват повече гъбични инфекции и бактериална вагиноза. Щамовете лактобацилус могат да попречат на развитието на бактериална вагиноза и гъбички.

прочети още

Пробиотиците съдържат полезни бактерии, които предпазват стомашно-чревния тракт, подпомагат черния дроб и детоксикацията, бъбреците в пречистването и червата в изхвърлянето на отпадните продукти. Пробиотиците имат важни роли като производство на витамини, минерали, мастни киселини и някой храносмилателни ензими. Те оказват въздействие върху нервните клетки в храносмилателната система.

прочети още

Тъмночервеният цвят на цвеклото се причинява от беталаин – фитонутриент, произведен от растението, който има антиоксидантни свойства. Д-р Дана Хънес казва пред Insider, че беталаинът има противовъзпалителни свойства, тъй като може да потисне ензима циклооксигеназа-2, който е свързан с възпаленията в организма.

прочети още

Цвеклото не е една от задължителните основни храни в диетите на много хора, но вероятно би трябвало да бъде. Този уникален кореноплоден зеленчук може да предложи широк спектър от ползи за здравето – от понижаване на кръвното налягане до подобряване на спортните постижения. Той също така съдържа различни хранителни вещества и съединения, които няма да намерите в много други храни.

прочети още

В сезона на цитрусовите плодове ще Ви разкажем за техните конкретни ползи и качества. Те са възхитителни източници на витамини, антиоксиданти, фибри, незаменими хранителни вещества, фолиева киселина, калий и още много други блага. Сред най-незаменимите цитруси са портокалите, лимоните, грейпфрутът, помелото, мандарините, кумкуатът, кивито.

прочети още

Зимата е вече тук и температурата навън продължава постепенно да пада. Вятър, сняг, ниски температури на въздуха – всяко едно от тях влияе върху организма на човека. Ефектите са положителни, но също така и отрицателни. В тази статия ще ви разкажем кои са 7-те най-интересни факта, отнасящи се до въздействието на студеното време върху човешкия организъм.

прочети още

Настинката може да се появи по всяко време, особено по време на промените в температурата или с идването на пролетта или есента. Тя се характеризира с общо чувство на неразположение и със запушен нос. На първо място при нея трудно се набавя кислород към останалата част от тялото, и второ, дишането през устата обикновено не я лекува. Ето защо намирането на начин за отпушване на запушен нос е важно – това може да облекчи някои от обичайните дразнения, които идват с настинка

прочети още

В продължение на последната ни статия, в тази ще продължим да ви разказваме кои са най-полезните ядки и какви ползи ще ни донесе консумацията им.

прочети още

В тази статия ще се спрем на няколко от най-популярните сорта ядки, техните хранителни стойности и основни ползи. В действителност дори подценяваме тяхната здравословност. Редица проучвания са доказали, че само една шепа ядки може да ни помогне да живеем по-дълъг и здрав живот.

прочети още

В миналата статия Ви разказахме за стандартните ваксини, а в тази ще ви предложим една по-алтернативна природна ваксина, а именно клеевата тинктура (пчелен клей). Да, редовният й прием може да Ви пази, точно както и ваксините. Терминът прополис (пчелен клей) е от гръцки произход. В превод означава "защита на града" – има отношение към сложната йерархия на пчелното семейство в кошера.

прочети още

В днешната ни статия ще ви разкажем какво всъщност представлява ваксината. Тъй като този термин става все по-популярен в условията на Ковид-19 и традизионните зимни грипове, които предстоят. Ваксините са като „курс за обучение” на имунната система на човека. Те подготвят тялото за борба с определена болест, без да го излагат на симптомите на заболяването. Ваксините са начин да се стимулира имунната ни система, да се симулира заболяване, без да се разболеем.

прочети още

Ето, че есента е в разгара си, а с нея дойде дъждът, вятърът и по-ниските температури. В тази статия ще се спрем на това как лошото време се отразява на здравето ни.

прочети още

Много хора обожават да пият кафе, но не могат да погълнат толкова много кофеин, колкото кафе биха изпили. Точно затова е създадено безкофеиновото кафе. То не се различава по нищо друго от обикновеното кафе, освен по това, че кофеинът е извлечен. Полезно или вредно е обаче? При безкофеиновото кафе поне 97% от кофеина на зрънцата е предварително премахнат. Това се случва с вода, органични разтворители или въглероден диоксид.

прочети още

В продължение на предишната статия, в тази ще ви разкажем как можем да подобрим състоянието на кръвта си - без да прибягваме до крайни и драстични методи като плазмафереза и кръвопреливане. Ще се спрем на най-полезните за кръвта, храни и течности:

прочети още

Прoмянaтa в cъcтaвa нa кръвтa oтключвa нeгaтивни прoцecи в oргaнизмa. Мoгaт дa ce oбocтрят хрoнични зaбoлявaния, зaбeлeжимo дa ce пoнижи рaбoтocпocoбнocттa и aктивнocттa. Тaкoвa cъcтoяниe изиcквa лeчeниe и приeм нa cпeциaлни прeпaрaти. В прoтивeн cлучaй ce пoвишaвa риcкът oт нaрушaвaнe нa мoзъчнoтo кръвooбрaщeниe, трoмбoзa, инcулт, тeжкa aнeмия и cърдeчни пaтoлoгии.

прочети още

За преработено се счита това месо, в което са вложени различни видове химикали за втърдяване, изсушаване, осоляване, оцветяване и консервиране. Това са всички колбаси, бекон, шунка, пушено, луканки, пастърма и консерви. Неслучайно специалистите откриват силна връзка между този вид храни и развитието на сърдечносъдови заболявания, диабет и злокачествени образувания.

прочети още

Знаехте ли, че кожата ви съставлява почти 16% от телесното ви тегло? Кожата ни е най-големия орган на тялото ни. Тя регулира телесната ни температура и съхранява енергия. Преди всичко обаче, тя играе важна защитна роля. Слънчевата светлина, пушенето, алкохолът и стресът стимулират формирането на свободни радикали, които атакуват кожата ни. Топлината, студът, влагата и замърсителите също имат пряко влияние върху кожата ни, а оттам и на здравето ни. Състоянието на кожата ни се определя от вътрешни фактори като генетична предразположеност или напълно нормални процеси на стареене

прочети още

Няма нищо по-хубаво от това да започнеш деня си с чиста, блестяща, сияеща кожа! Кожата на лицето ни изисква грижи всеки ден, за да бъде в перфектно състояние. От начина ни на живот до храненето, от физическата ни активност до вредните ни навици. Кожата е откровена до крайност и винаги издава, когато нещо не е наред. Затова ви предлагаме ви 10 уникални съвета за хубава кожа, които не включват скъпи козметични продукти. Опитайте ги още днес, заслужават си!

прочети още

Коренът от мака е известен с благоприятното си хормонално въздействие, с което помага за подобряване симптомите на ПМС и менопауза. Счита се, че при жени с PCOS, мака помага чрез контролиране нивата на естроген в организма. Когато нивата на естроген в организма са твърде високи или твърде ниски овулацията и забременяването стават по-трудни за една жена. Затова балансирането на количеството естроген, което една жена произвежда, както и прогестерон, е много важно за увеличаване на репродуктивното здраве, плодородието и намаляване симптомите, свързани с PCOS, като нередовен менструален цикъл, прекомерен растеж на косми и др.

прочети още

Мака (lepidium meyenii) е адаптоген и част от семейство кръстоцветни, също като броколи и зеле. Поради уникалният й състав тя се счита за една от световните природни "супехрани". Мака се отглежда високо в планините на Южна Америка, главно във високите райони на Перу. Вкусният корен обикновено се среща под формата на прах. Ползите, които носи коренът от мака се изразяват в изравняване на хормоналния баланс, покачване нивата на енергия, повишаване на имунитета.

прочети още

Диастазата представлява раздалечаване на двете половини на правия коремен мускул, което може да достигне повече от 2,5 см на ширина. Получава се в резултат на разтягането на тънката бяла подкожна ивица, разделяща правия коремен мускул. Може да се прояви по цялото му протежение или само частично на определени места.

прочети още

В продължение на последната ни статия, в тази ще ви разкажем как трябва да се реагира при топлинен удар и как бихме могли да се предпазим, за да не ни се случи. При топлинен удар трябва да се потърси Спешна помощ. Преди идването на медицинския екип могат да се положат следните грижи за засегнатия от топлината, като целта е температурата на тялото да се свали до 38-39 оС:

прочети още

В разгара на жегите ще ви разкажем какво е топлинният удар, симптомите му и как се оказва първа помощ на пострадал. Топлинният удар е сериозно състояние на организма, което налага медицинска помощ незабавно. Може да увреди мозъка и други жизненоважни органи и да доведе до летален изход. Получава се в резултат на излагане на високи температури и дехидратация на организма. Тези неблагоприятни условия възпрепятстват способността му за терморегулация.

прочети още

Горещините вече дойдоха, а с тях дойдоха и неприятните комари. Паркове и градинки вече са пълни с досадните насекоми, от които след ухапване ни се подува кожата. Комарите често са преносители на заразни болести и могат да ни донесат куп проблеми. Затова всяка година се запасяваме с различни репеленти за лятото, които да ни избавят от ухапвания. Има обаче много природни средства, с които може да се отървете от насекомите.

прочети още

В сезона на черешите сме. Сега е времето не само да се насладим на вкусния плод, но и да подобрим здравето си с тях. Черешите са познати на хората от векове и техните лечебни свойства са изпитани през годините. С тях са лекували от артрит до безсъние. Дори в източната медицина лечението с череши и вишни е било традиция, тъй като се е смятало, че се усвояват много добре от организма.

прочети още

В продължение на последната ни статия, в тази ще обърнем внимание на превантивните мерки, които можете да вземете срещу появата на разширени вени и лечението им ако все пак се появяват. Превантивни мерки От написаното до тук може би става ясно, че няма как напълно да предотвратим появата на варикозни вени, тъй като не всички фактори за появата им зависят пряко от нашите действия и начин на живот. И все пак – има мерки, които можем да вземем, за да намалим риска от развитие на този проблем.

прочети още

Варикозните вени са уголемени, препълнени с кръв разширени вени в подкожните тъкани на краката (макар че могат да се появят и в други части от тялото, основно проблемът е в краката). Обикновено имат лилаво-синкав оттенък. Той се дължи на факта, че в тях навлиза деоксигенирана (бедна на кислород и богата на въглероден диоксид) кръв, която е в процес на рециркулация (филтриране и връщане в кръвообращението) през белите дробове. Вените се разширяват, когато клапите им не работят както трябва. Кръвотечението се нарушава, което води до венозна хипертония и тя причинява симптомите.

прочети още

Пролетта е сезонът, в който природата започва новия си жизнен цикъл. Модерният човек, който отдава е прекъснал здравата връзка с природата, също има усещането за ново начало, за нещо хубаво, което тепърва предстои. Но и този красив сезон си има своята негативна страна – поленовата алергия. Съвременната медицина разполага с огромен набор от оръжия срещу сенната хрема или сезонния ринит. През последните години обаче все повече се увеличава делът на хората, търсещи по-щадящи и натурални средства за справяне с този бич на модерното общество. Една от тези алтернативи е правилното хранене.

прочети още

Myзиĸaтa идвa oт дpyг cвят и тя нaиcтинa мoжe дa лeĸyвa. Toвa oпpeдeлeнo нe ca фaнтacтични твъpдeния нa пpивъpжeници нa eзoтepичнитe тeчeния, нитo пъĸ ca cъмнитeлни пo oтнoшeниe нa дocтoвepнocттa cи. Te лecнo мoгaт дa бъдaт дoĸaзaни. Πpeз гoдинитe yчeнитe ca пpaвили peдицa eĸcпepимeнти, зa дa ycтaнoвят имa ли мyзиĸaтa пoдoбнa cилa.

прочети още

Hиĸoгa пpeди нe cтe чyвaли зa Бeнтoнитнaтa глинa? E, тoгaвa мoжe би щe бъдeтe изнeнaдaни дa чyeтe, чe тoвa e „лeчeбнa глинa“, ĸoятo пoчиcтвa и изцeлявa тялoтo. Bcъщнocт, мнoгo xopa ce нacлaждaвaт нa пoлзитe oт бeнтoнитнaтa глинa, ĸaтo взeмaт вътpeшнo (пият и я ядaт), ocвeн чe я изпoлзвaт външнo нa ĸoжaтa.

прочети още

Виското кръвно налягане може да се появи без реална причина или като последствие от друг здравословен проблем. В повечето случаи причината не е много ясна, но има определени рискови фактори, които увеличават шанса за развитие на хипертония:

прочети още

Високото кръвно налягане (хипертония) е състояние, при което налягането на кръвта в артериите е трайно завишено. По-високото налягане принуждава сърцето да работи по-усилено, за да изпомва кръвта до всички части на тялото и това го изтощава

прочети още

При хората, които имат непоносимост към глутен, обикновено храносмилането е затруднено, което кара тялото да не бъде в състояние да поеме останалите ключови вещества с храната. Непоносимостта към глутен също така е свързана с дълъг списък от заболявания. Това са 10 от най-честите симптоми, които биха могли да сигнализират за глутенова непоносимост:

прочети още

Глутенът е най-трудно смилаемият протеин, който се съдържа в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса, както и в храни, които съдържат тези съставки – торти, кексове, хляб, паста. Думата „глутен” произлиза от латинската дума „gluten”, която означава лепило. Това е онази съставка, благодарение на която тестото дължи лепкавостта си.

прочети още

Съществуват естествени и изкуствени източници/начини за подсилване на имунитета. Ако не искате да прибягвате до лекарства или синтетични витамини, а да си похапвате вкусни и много полезни неща, които ще засилят имунитета ви, следващите редове са за вас. Повечето хора, усещайки първите симптоми на настинката или просто, за да подсилят имунитета си, се обръщат към Витамин С.

прочети още

В сезоните на настинки и грип, най-често чуваме: "Паднал ти е имунитетът..." или "Всичко е до имунитет". Днес ще ви разкажем какво точно е имунитет и как работи, за да не се приема като нещо мистериозно, за което четем само по етикетите на лекарства, храни и продукти. Едно от съвременните открития е, че имаме поне две линии на имунна защита (те са доказани) - придобит имунитет и вроден.

прочети още

Алкохолът (етилов алкохол или етанол) има двойнствено влияение върху човешкия организъм. В някой случай това влияние е положително, но в повечето случай - отрицателно.

прочети още

Фурмите са плодовете на финиковата палма и от хилядолетия се отглеждат в пустинните местности на Северна Африка и Близкия изток, където са основен източник на храна. Те са лесно смилаеми, изключително богати на витамини, минерали, въглехидрати и други съставки, които ги правят много полезни. Ето няколко положителни свойства на фурмите, с които (както с всяко нещо) не трябва да се прекалява.

прочети още

Прекомерното образуване на слуз в тялото е причина за много заболявания и възпалителни процеси. Когато ядем варени, обработени храни, се образува слуз. С годините тя се натрупва и ако тялото не е в състояние да се справи с навременното й почистване, слузта започва да изпълва всички телесни кухини. Най-вече страдат белите дробове, бронхите и стомахът.

прочети още

Повишеното образуване на слуз в организма издава, че нещо не е наред. И е добре възможно най-скоро да вземете съответните мерки! Днес ще Ви посочим кои храни е добре да избягвате, ако искате да пречистите организма си. Все пак пролетта е най-подходящото време, в което да се погрижите за своето здраве и да минете на по-лек и полезен хранителен режим.

прочети още

Запек има когато има по-малко от три изхождания на седмица, въпреки че е важно и личното усещане. Някои се чувстват затормозени, когато перисталтиката им не функционира добре ежедневно, изхождането е трудно и/или болезнено и екскрементите са твърди и сухи.

прочети още

Етеричните масла са невероятен дар на природата. Те имат прекрасен аромат, имат релаксиращ или обратно окуражаващ ефект. Положително се отразяват както на физическото състояние на тялото, така и на менталното равновесие на човек. И това, което е важно в наше време - е абсолютно естествен природен продукт. Не е изненадващо, че етеричните масла за красота и здраве се използват много широко.

прочети още

Още в Древен Египет извършвали процедура по промиване на дебелото черво за оздравяване на организма на човека. След това провеждането на тази процедура с лечебна цел било препоръчвано от Хипократ. В началото на 20-ти век тази терапия престанала да бъде популярна във връзка с увеличаване на производството на лекарства. Но към края на същото столетие станало ясно, че таблетките не осигуряват възстановяване на здравето и клиниките започнали да прилагат за лечение методи, които ни се предлагат от природата.

прочети още

В продължение на предишната статия, ще ви предложим няколко варианта в борбата с тежките метали: Витамин А – той има жизненоважна роля за елиминирането на тежките метали, които поемаме чрез въздуха, храната и водата. Витамин Б-комлекс –  защитава имунната система. Установено е, че необходимата доза витамини от Б-групата се увеличава, докато организмът е изложен на стрес.

прочети още

Въпреки стремежа ни към здравословен начин на живот, непрекъснато сме изложени на болестотворното влияние на тежките метали, които ежедневно постъпват в тялото ни. Тежките метали са тъканни отрови, които възпрепятстват нормалната ензимна обмяна. Натрупването им се проявява по различни начини, като един от симптомите е умората. Тежките метали се акумулират в тъканите и телесните течности  и водят до остро или хронично отравяне.

прочети още

Напоследък става все по-трудно да се храним правилно. От всякъде изкача проучване, което показва, че дадена храна ни вреди. Това сериозно ограничава избора ни в магазина. По всяка вероятност няма човек, който не би поискал коремът му да е плосък. Много са онези от нас, които в момента се опитват чрез диети и тренировки да постигнат именно това.

прочети още

Популярна е сентенцията, че режима на хранене може да повлияе на здравето на храносмилателната система. Повечето хора, обаче, се фокусират върху това с какво да се хранят, считайки че яденето на „правилните“ храни, ще бъде достатъчно за плосък корем. НО, не е важно само с какво се храниш. Как се храниш също има огромно значение!

прочети още

Куркумата (Куркума лонга) е подправка, използвана най-често като главна съставка на кърито. Положителните й здравословни ефекти произлизат от основната активна молекула – куркумин. Джинджифилът също съдържа куркумин в малки количества. Основното действие на куркумина е противовъзпалително. Куркумата е много ефективна при хора с хронично възпаление и болка – остеоартрит, притискане на нервни коренчета, травми и др.

прочети още

В продължение на хиляди години канелата се е използвала за различни домашни лечебни средства. Съвременната наука потвърждава много от предимствата й след различни извършени изследвания и проучвания.

прочети още

Задържането на течности може да бъде причинено до голяма степен от лошите хранителни навици. Поради тази причина ви предлагаме някои много важни съвети за предотвратяване на това състояние:

прочети още

Случвало ли ви се е да станете сутрин и да сте отекли все едно сте изяли килограм сол? Или краката ви така да са се подули, че едва да си обуете дънките? Зад всичко това стои задържането на вода – огромен проблем за много жени. Не е болест, но може да ни докара до истерия, особено в дните преди цикъл.

прочети още

Зaгубa нa тeглo Aкo извeднъж зaпoчнeтe дa oтcлaбвaтe, бeз дa прoмeнятe нaчинa cи нa живoт или диeтa, трябвa дa ce кoнcултирaтe c лeкaр. Пaрaзититe oтнeмaт пoвeчeтo oт хрaнитeлнитe вeщecтвa, кoитo влизaт в тялoтo, кoeтo вoди дo дрaмaтичнa зaгубa нa тeглo.

прочети още
Имаме ли паразити?
7 ноември 2019

Cпoрeд някoи изcлeдвaния нивoтo нa зaрaзявaнe c пaрaзити в cвeтoвeн мaщaб дocтигa дaлeч нaд eпидeмичнитe нивa, кaтo cпoрeд рaзлични изтoчници прoцeнтът вaрирa, нo ce прeдпoлaгa, чe oкoлo 80% oт нaceлeниeтo нa cвeтa, cтрaдa oт някaкъв вид пaрaзитнa инфeкция.

прочети още

През преходните сезони, когато слънцето ту препича, ту се крие зад облаците, много често се чувстваме унили и изморени. Работоспособността ни е под критичния минимум, а настроение нямаме никакво. Естествено отдаваме това неразположение на умора, липса на чист въздух, заседналия начин на живот,... А причината може да е много банална - липса на витамини. Не е нужно да си доктор, за да разбереш проблема. Достатъчно е да се вгледаш в себе си. Обърнете внимание на някои типични симптоми, които ще "сигнализират" за съществуващ проблем.  

прочети още

Въпреки че можете да си го осигурите от кремове и лосиони, истината е, че за да си набавите необходимото ви количество колаген трябва да добавите към менюто си храни, богати на това вещество. В различни проучвания се твърди, че молекулата на колагена в кремовете е твърде голяма, за да се усвои от кожата.  

прочети още

Вероятно голяма част от вас свързват думата „колаген“ със съставка на козметични кремове за подмладяване. Всъщност, колагенът е протеин, който съставлява 1/3 от човешкото тяло и е концентриран в костите, мускулите, хрущялите, сухожилията, съединителната тъкан и кожата.

прочети още

В продължение на статията какво всъщност означава пропускливост на червата, в тази ще се спрем на последиците от това състояние върху здравето. Най-честите проблеми в следствие на пропускливостта на червата можем да обобщим така: Има огромен ръст на алергиите и автоимунните заболявания като цьолиакия, фибромиалгия, лупус, тиреоидит на Хашимото, чувствителност към храни и др. Общото между тези състояния е хроничното възпаление. Всичките те са свързани с пропускливостта на червата.

прочети още

Синдромът на чревната пропускливост или повишен чревен пермеабилитет се развива на чревната стена. Чревната стена има много функции, но най-важните от тях са преминаване на течностите и ценните вещества от храната в кръвта за усвояване и защитна бариера срещу инфекции и токсини. За това отговарят чревната имунна система и самата чревна стена.

прочети още

Витамин Б12 е единственият витамин, който съдържа елемента кобалт. Той се произвежда в храносмилателната система на животните и е единственият, който няма как да си доставим от растенията и слънцето. За набавянето му от храната трябва да се консумират месо, риба, яйца. Но дори консумацията на тези продукти не гарантира, че организмът ви ще усвоява витамина, тъй като той има изключително сложен метаболизъм.

прочети още

В12 е единственият витамин, съдържащ следови елемент – кобалт, от който идва и научното му название: кобаламин. Тъй като В12 се произвежда в храносмилателната система на животните, той е единственият витамин, който не можете да си доставите от растенията и слънцето. Растенията нямат нужда от В12, затова нито го произвеждат, нито го съхраняват.

прочети още

Напоследък все по-често става дума за различните суперхрани, представени по най-различни начини. Тенденцията обаче е да се обръща повече внимание на тези, произведени извън България, с комерсиална цел и насочва вниманието ни към продукти, които не само че са в пъти по-скъпи, но със сигурност не са по-пълноценни от това, което ни предлага българската земя.

прочети още

Всички знаем широко известните причини за проблеми с черния дроб като алкохол, силни лекарства и много мазни тежки храни, но знаем ли, че причина може да бъде и запекът? Когато запекът е хроничен, всички токсини от не изхвърлената преработена храна отиват в черния дроб. И остават там… дори след като настъпи дефекация. Биха могли да се изчистят само с пречистване на черния дроб и/или пречистване на дебелото черво. Но днес ще се спрем на симптомите, с които тялото Ви показва, че черният дроб е пълен с токсини:

прочети още

Пчелният прашец се прави от пчелите и в същото време е храна за младите пчели. Считан е за една от най-питателните храни, тъй като съдържа почти всички хранителни вещества, необходими за човешкия организъм. Прашецът, събиран от пчелите, е богат на протеини (приблизително 40% протеини), аминокиселини, витамини, включително витамин В комплекс и фолиева киселина.  

прочети още

И в тази статия продължаваме да Ви разказваме за въздействието на захарта върху организма ни.

прочети още

Всички ние обичаме да похапваме сладко, но даваме ли си сметка за вредите, които нанася то върху организма ни? Знаем, че е вредно, но едва ли знаем какви точно последствия носи със себе си системната консумация на бяла рафинирана захар в големи количества. Затова в тази статия ще се спрем именно на тях.

прочети още

Най-предпочитаният летен плод безспорно е динята, но знаем ли освен вкусна и колко полезна е тя? В тази статия ще Ви разкажем за изключителните ползи на динята.

прочети още

В червата ви живее микробна общност. Нарича се чревна флора или чревни бактерии. Значението й често се пренебрегва. Въпреки това тя играя съществена роля в храносмилателния процес, както и за имунната система. При здрав индивид тази група от бактерии спомага за регулирането на храносмилателните pH нива. В същото време тя създава защитна бариера срещу инфекциозните агенти, които могат да причинят заболяване.

прочети още

Както ВИ обещахме в предишната статия, в тази ще се спрем на различните варианти на периодично гладуване, както и за кои хора то не е подходящо. Разновидности на периодичното гладуване: 1.Гладуване 1 до 3 пъти на седмица 2.Ежедневни гладувания 3.Смесени методики

прочети още

Оказва се, че гладуването носи редица ползи за здравето, към които повечето хора се стремят – от подобрено състояние на сърдечно-съдовата система и понижен риск от рак до възстановяване на гените и дълголетие.

прочети още

Веганската диета обикновено съдържа плодове, зеленчуци, пълноценни зърна, ядки и семена - всички от които са с високо съдържание на витамини, минерали, фибри и полезни растителни съединения. В сравнение с другите диети, препоръчани от здравните власти като American Heart Association, веганските изглежда са до 2.4 пъти по-ефективни за понижаване на нивото на кръвната захар при диабетици.

прочети още

За разлика от огромното мнозинство медицински билки, сената – малко храстовидно растение, произхождащо от Северна Африка, има едно единствено показание – запек. За сметка на това, обаче, тя е изключително ефективна, поради което се предлага масово в насипен вид или под формата на огромен брой лекарствени продукти или хранителни добавки. За познавачите на билки, тя е средството на избор при констипация.

прочети още

Хомеопатията разполага с широк набор ефективни средства за лечение на запек, подходящи за всички възрастови групи. Те са естествени и без риск от нежелани странични ефекти за разлика от лаксативите. Сравнете характеристиките на тези хомеопатични медикаменти и ако откриете съвпадение със своите оплаквания, можете да използвате за подобряване на състоянието си терапия със съответната дозировка в ниски потенции – D6, D10, D12.

прочети още

Упражненията, освен че тонизират коремните мускули, нежно масажират храносмилателния тракт и вътрешните органи, като това действа изключително благотворно на перисталтиката на червата. Така се подпомага работата на цялата храносмилателната система и се подобрява нейната функция.

прочети още

Съвременното ежедневие ни лишава от един жизненоважен витамин – витамин D, който още наричаме “слънчевия витамин”. В днешни дни всеки един от нас прекарва все повече от времето си вътре, вместо на слънчева светлина. Дори и в почивните дни, повечето от нас избират да прекарат почивката пред телевизора или компютъра, което естествено води до дефицит на витамин D в нашия организъм.

прочети още

Запек, диария, подуване на корема и болки издават така наречения синдром на раздразнено дебело черво. Той създава проблеми на деца и на подрастващи. А в основата на това лечимо страдание често е дефицитът на витамин D, сочи ново проучване. 

прочети още

Болшинството паразити се намират в дебелото черво. Според Кралската медицинска академия на Великобритания „95% от болестите и неразположенията са свързани пряко или косвено със замърсено дебело черво“.

прочети още

Ленивите черва /запек/ е едно от най-разпространените заболявания, от което страдат 90 процента от населението на земята. Можем да ви обясним какво трябва да се разбира под термина лениви черва, като ви запознаем с признаците на естествената, нормална функция на червата. При правилно хранене с натурална храна и при нейното пълноценно усвояване здравият организъм изхвърля нейните отпадъци през червата след 1-2 часа. Колкото пъти се храним, толкова пъти е нужно да изпразваме червата си. Отделената маса трябва да бъде еднородна, без особен мирис и не бива да зацапва. Знаейки това, кой от нас може да се похвали, че червата му функционират нормално?

прочети още

Сигурни симптоми за недостиг на ензими:  Ензимите от храната се разрушават лесно в процеса на готвене. Симптомите при дефицит на ензими са свързани с натрупването на килограми или храносмилателни проблеми като газове, подуване и гадене. Всичко това може бързо да бъде преустановено чрез прием на ензими – посредством храната и хранителните добавки.

прочети още

Доказано е, че редица състояния, като недостиг на енергия, запек, преждевременно стареене, проблеми с паметта, депресия, тревожни разстройства и др., могат да бъдат следствие на ензимна недостатъчност. В случаите, в които поради недостиг на ензими приетите белтъчини, въглехидрати и мазнини не могат да бъдат усвоени, се стига до редица неразположения.

прочети още

Всеизвестно е, че зеленчуците са много полезни и задължително трябва да присъстват в менюто ни. Но знаем ли кой зеленчук за какво е полезен и че всъщност едни са много по-богати на витамини и минерали, от други? В тази статия ще се спрем на първенците от зеленчуковия свят, които доставят най-много полезни вещества на човешкия организъм.

прочети още

Дебелото черво е канализационната система на тялото. Подобно на всички здрави и правилно функциониращи системи, то трябва да бъде почиствано и поддържано, за да функционира правилно. Когато ядем силно преработени, рафинирани или известни като „фалшиви“ храни, нашите черва се натоварват с нездравословните отломки от тези храни.

прочети още

Поемаме всякакви химикали, хормони, токсини и прочее отрови с храната, водата, въздуха, боледуваме, поемаме всякакви хапчета, антибиотици, “чудодейни лекове”… които се натрупват в тялото ни във вид на шлаки, налепи по стените на вътрешните органи, тежки метали, гной, слуз и т.н. А за тяхното извеждане от организма не правим нищо…….

прочети още

Какво стои зад „модерната“ дума ДЕТОКС? Детоксикация/детокс е медицинска процедура за премахване на токсични субстанции от организма, функция,която обикновено се изпълнява от черния дроб и бъбреците. Това, което в алтернативната медицина и хомеопатията е познато като детокс, няма ясна дефиниция в науката.

прочети още

Мечтаете за идеална фигура, но каквото и да правите усилията ви се провалят всеки път?Ако стрелката на кантара не помръдва, има голяма вероятност да допускате една от следните грешки:

прочети още

След една определена възраст на всички ни се иска да изглеждаме по-млади. А и в днешно време стереотипа да си млад и красив ни се натрапва отвсякъде. „Инструментите“ на вечната младост - козметика за бръчки, пластични операции и различни процедури агресивно се рекламират, обещавайки мигновено подмладяване. От друга страна перфектните снимки в социалните мрежи ни карат да се замислим – само по нас ли времето оставя своите следи?

прочети още

Всички знаем какво означава запек или по-научното му название констипация, затова в днешната статия няма да се спираме по същество на това неприятно състояние. Някои от нас са с хроничен такъв проблем, а други са в това състояние само понякога. В днешно време заради пониженото качество на живот все повече хора развиват сериозни болестни състояния, подценявайки „притежанието“ на запек и не лекуването му.

прочети още

• Squatty Potty е одобрено и пропоръчано от известни личности като Jimmy Kimmel и има повече от 4000 Amazon ревюта. • Проучването разкрива, че тоалетното столче Squatty Potty Ви помага да ходите по бързо и лесно до тоалетна. • Лекарите казват, че помага при запек.

прочети още

Изследване как клякането елиминира запека

прочети още

Превенция и лечение на хемороидите

прочети още

Проблеми с тазовото дъно

прочети още

Научете се как да ходите до тоалетната като професионалисти

прочети още

5 Проблема, свързани със седенето на тоалетната

прочети още

Превенция и лечение на запека

прочети още