ДЕТОКС - за или против?

ДЕТОКС - за или против?

8 март 2019

Какво стои зад  „модерната“ дума ДЕТОКС?

 

Детоксикация/детокс е медицинска процедура за премахване на токсични субстанции от организма, функция,която обикновено се изпълнява от черния дроб и бъбреците.

Това, което в алтернативната медицина и хомеопатията е познато като детокс, няма ясна дефиниция в науката.

 

КОИ СА ВРЕДНИТЕ ТОКСИНИ И ОТ КЪДЕ ИДВАТ?

 

Въпрос, които трябва да зададете на всеки, които ви предложи детокс продукт или режим за пречистване. Ако човекът насреща не успее да изброи поименно въпросните “токсини” най-вероятно той самия си няма представа какво ви предлага или поне не е в негов (финансов) интерес да бъде искрен.

Доста често цели групи от храни могат да бъдат дефинирани като токсини. Но да наречеш захарта токсин е доста преувеличено и няма изследвания, които да подкрепят такъв тип изказване. Всъщност, малко храни са вредни за здравето ни.

Добра идея е да разглеждаме храната на молекулярно ниво. Като пример може да разгледаме  химичният елемент цианид- може да бъде считан за токсин, тъй като е силно отровен. Ябълките съдържат много малки количества цианид- толкова малко, че няма ефект върху човешкото здраве, затова трудно бихме ги нарекли токсична храна. Имайки това предвид,можем да направим следните изводи:

 

 1. Токсините са химични съединения или елементи, а не цели групи от храни или продукти.
 2. Количеството от определен токсин, определя до колко той представлява опасност за здравето ни.

 

 

Като пример, при консумацията на алкохол в тялото се натрупва “ацеталдехид” (химичното съединение, отговорно за махмурлука). Едно от производните ,след разграждането на протеина в тялото, е химичният елемент амоняк. Това са само два примера за токсини, дефинирани от науката, чието негативно влияние върху човешкото здраве е добре разбрано.

 

Други токсини са толкова опасни, че дори малки количества могат да доведат до сериозни последици за здравето ни. Такъв е прахът от азбест (вид влакнест строителен материал). При вдишване, белите дробове не могат да го изведат обратно извън тялото. При натрупване на азбестови влакна в дробове риска от рак се покачва значително 

 

За наше щастие, телата ни имат сложни механизми и системи, чрез които токсините биват неутрализирани и извеждани извън тялото. Това става главно с помощта на органи като черния дроб, бъбреците и дори белите дробовете и кожата. Всичко това се случва 24/7, без нашата съзнателна намеса. С други думи, тялото само се пречиства от токсините.

 

Най-ефективния начин да държим тялото си “чисто” от токсините е да го поддържаме здраво.

Това изисква доста повече от 10 лева инвестиция в детокс чайове или последната книга на [известна медийна личност, която няма сериозен опит в сферата на нутрициологията].

 

Но и тук си казва думата –

 

РОЛЯТА НА ЧОВЕШКАТА ПРИРОДА

 

От една страна е нашата собствена човешка природа. Всички обичаме лесното. “7-дневен детокс със сокове” или “12-дневната диета на известна личност” не звучат толкова зле. Една, две седмици лишения не са огромно изпитание за човешката воля.

Алтернативата – месеци тренировки в зала, пълна промяна на диетата и изкореняване на дузина вредна навици, всичко това не звучи така секси.

 

Ето няколко идеи, които са далеч не толкова атрактивни, но доказано ефективни:

 

 • Поддържане на нисък процент подкожни мазнини
 • Спорт поне 4-5 пъти в седмицата (или друг вид физическа активност)
 • Минимална консумация на силно преработени продукти
 • Ограничена консумация на алкохол и цигари
 • Висока консумация на плодове и зеленчуци
 • По-малко време пред компютъра или телефона
 • Повече време прекарано с близки и приятели
 • Медитация и общо минимализиране на стреса
 • Съблюдаване за редовното очистване на организма (дефекация)

 

Тук по пътя към по-здравословен живот, продуктът ни тоалетно столче Squatty Potty ще Ви помогне в редица проблеми, свързани с изхождането и ще допринесе за очистването на организма Ви.

 

 

 

Мечтаете за идеална фигура, но каквото и да правите усилията ви се провалят всеки път?Ако стрелката на кантара не помръдва, има голяма вероятност да допускате една от следните грешки:

прочети още

След една определена възраст на всички ни се иска да изглеждаме по-млади. А и в днешно време стереотипа да си млад и красив ни се натрапва отвсякъде. „Инструментите“ на вечната младост - козметика за бръчки, пластични операции и различни процедури агресивно се рекламират, обещавайки мигновено подмладяване. От друга страна перфектните снимки в социалните мрежи ни карат да се замислим – само по нас ли времето оставя своите следи?

прочети още

Всички знаем какво означава запек или по-научното му название констипация, затова в днешната статия няма да се спираме по същество на това неприятно състояние. Някои от нас са с хроничен такъв проблем, а други са в това състояние само понякога. В днешно време заради пониженото качество на живот все повече хора развиват сериозни болестни състояния, подценявайки „притежанието“ на запек и не лекуването му.

прочети още

• Squatty Potty е одобрено и пропоръчано от известни личности като Jimmy Kimmel и има повече от 4000 Amazon ревюта. • Проучването разкрива, че тоалетното столче Squatty Potty Ви помага да ходите по бързо и лесно до тоалетна. • Лекарите казват, че помага при запек.

прочети още

Изследване как клякането елиминира запека

прочети още

Превенция и лечение на хемороидите

прочети още

Проблеми с тазовото дъно

прочети още

Научете се как да ходите до тоалетната като професионалисти

прочети още

5 Проблема, свързани със седенето на тоалетната

прочети още

Превенция и лечение на запека

прочети още